Aronia Temuraz, de 49 anys, de «nacionalitat desconeguda» (sic) i amb residència a Geòrgia, treballa a la corporació Whiteone Solutions, a Birmingham (Regne Unit), i figura com a intermediària de l'empresa Lexor Capital Corp., registrada a les Illes Verges Britàniques, vinculada a Rússia, amb la seu al número 6 del carrer Ter de Roses i que figura en els famosos i polèmics papers de Panamà, un llistat de més de 200.000 societats offshore (empreses que es registren en països on no hi desenvulupen cap activitat econòmica, habitualment paradisos fiscals) fet públic pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ). A banda de Lexor Capital Corp., a la província de Girona hi ha almenys 14 societats més vinculades a l'escàndol dels «papers», segons consta en la llista feta pública dilluns pel Consorci. En total, una quinzena.

Es tracta, majoritàriament, de societats pantalla gestionades per testaferros o propietat d'altres societat pantalla, registrades en paradisos fiscals com les Illes Verges Britàniques i vinculades a territoris amb fiscalitats molt laxes, com és el cas de la Regió Administrativa Especial xinesa de Hong Kong, com la que està domiciliada al 4rt primera del número 10 del carrer Eiximenis de Girona, Univision Limited, creada el 26 d'octubre del 2004 i dissolta el 30 d'abril del 2015. A banda de Roses i Girona, hi ha cinc municipis més que acullen empreses dels papers de Panamà: La Jonquera, l'Escala, Palafrugell (Llafranc), Palamós (en aquest cas només apareix un apartat de correus, el 358) i Amer (concretament el mas ca l'Hereu).

De tots, el cas que crida més l'atenció -o aixeca més sospites- és el del número 2-4 del carrer Llevant de l'Escala. Allà hi ha un edifici que actua com a seu social de societats vinculades amb Panamà. Es tracta d'empreses de noms anglosaxons gairebé impronunciables, com els de la majoria de firmes relacionades amb el bufet d'advocats Massack Fonseca, que opera a Panamà i que ha estat la «víctima» de la filtració de centenars de milers de documents confidencials. Als números 2-4 del carrer Llevant, doncs, hi apareix vinculada a la societat Caroline Ltd., registrada a les Illes Seychelles i connectada amb el principat de Mònaco. Figura com a intermediari de la societat Francesco Barca, qui al seu temps té vincles amb 61 societats, la majoria de les quals estan registrades a aquelles illes de l'oceà Índic.

Tres societats a la Jonquera

Més: amb domicili al número 8 del carrer Vallespir de la Jonquera s'hi han domiciliat fins a tres empreses més, una de les quals, com és el cas de Accelonic Limited, ja no està activa. Les altres dues són Curtis Northrop&Marion Northrop JT Ten i Norman C. Chiangdds PS Pension Fund, ambdues amb vinculacions als Estats Units segons la documentació filtrada per ICIJ.

En el cas de Llafranc la informació que apareix en el web del Consorci Internacional de Periodistes és escassa, de manera que no més hi apareix citat, com possible seu d'alguna empresa offshore, l'aparthotel Estoril.

La «connexió gironina» amb els papers de Panamà, però, no acaba aquí. De la filtració s'en desprèn que alguns empresaris locals haurien tingut en algun moment de la seva trajectòria professional societats radicades a Panamà. És el cas de Girona Global Inc., en procés de Liquidació i que tenia com a ex-administrador únic a Joaquin de Vicente; com a ex-administrador únic, Joan Torrell Ramon i com a ex-apoderada, Sílvia Pujol Talleda. En el llistat d'intermediaris hi figuren Josep Maria Capdevila Bassols, vinculat a Denmark Luxury Services, empresa que ja no és operativa, i la societat Ictineu Associats, que administra Jordi Prat i Canal i que té la seu al número 5 del carrer Vilanova d'Olot. En l'interminable llistat de societats, intermediaris i adreces que es pot consultar a Internet, hi apareix també el nom de Tax Assessors i Gestió, a la qual els papers de Panamà vinculen a cinc societats. El fet d'aparèixer a la llista, recorden des del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, no implica la comissió de cap delicte fiscal, ja que tenir una societat a Panamà entre dins de la llei sempre i quan, això sí, qui l'administra o n'és propietari estigui al corrent amb la hisenda del seu país.