El Suprem brasiler rebutja l'últim recurs de Rousseff per evitar ser destituïda

El cap del grup del Partit dels Treballadors al Senat admet de forma tàcita que la presidenta finalment haurà d'afrontar un judici polític

12.05.2016 | 00:00

El Suprem Tribunal Federal (STF), màxima cort del Brasil, va rebutjar el recurs presentat pel Govern de la presidenta Dilma Rousseff per intentar aturar el procés que pot suspendre-la del càrrec durant 180 dies i portar després a la seva destitució. El magistrat Teori Zavascki, responsable d'analitzar el recurs en què l'Advocacia General de l'Estat va demanar la nul·litat de tot el procés per suposats vicis d'origen, va rebutjar la petició i va autoritzar que el cas segueixi al Senat, que pot aprovar l'obertura del judici polític destituent contra la mandatària.
El recurs va ser l'últim intent del titular de l'Advocacia General de l'Estat, José Eduardo Cardozo, de frenar el procés i impedir la votació al Senat, on hi ha una clara majoria a favor d'enjudiciar la cap d'Estat.
En el seu recurs, Cardozo va al·legar que tot el procés és resultat d'un «desviament de finalitat» comès al desembre pel llavors president de la Cambra de Diputats, Eduardo Cunha, un declarat adversari de Rousseff que va acceptar a tràmit les denúncies contra la presidenta i el mandat del qual va ser suspès la setmana passada per la màxima cort a causa de les acusacions de corrupció que afronta.
Per part seva, el senador Humberto Costa, cap del grup del governant Partit dels Treballadors (PT) a la cambra alta, va admetre tàcitament que la presidenta serà sotmesa a un judici polític i va anunciar una «oposició molt ferma» al Govern que avui pot assumir el vicepresident, Michel Temer.
«Si s'aprova el judici», el que separaria Rousseff del poder durant els 180 dies que pot durar el procés, «el PT farà una oposició molt ferma i denunciarà en forma permanent el cop que se li està donant a la democràcia», va explicar Costa durant la sessió en què el Senat havia de decidir el futur de la governant.
A l'hora de tancar aquesta edició, l'obertura del judici polític contra Rousseff ja semblava un fet. Per a la instauració del procés, cal que l'oposició arribi a una majoria simple de 41 vots entre els 81 senadors, que tots els sondejos previs asseguren que ja està garantida.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema