La via informativa de la filtració dels papers de Panamà continua ben oberta. Del web del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) en «brollen» dades sense parar i sembla que el «cabal» mantindrà la intensitat, com a mínim en el curt termini. La informació hi flueix amb tanta virulència que el web d'ICIJ ha patit problemes informàtics, fins al punt que, ahir, el Consorci feia públic el següent missatge: «la versió prèvia d'aquesta base de dades incloïa connexions amb adreces que eren incorrectes. L'error es va solucionar el 10 de maig (abans d'ahir) a les 11.00 pm EDT (Eastern Daylight Time, la referència horària de l'Est dels Estats Units, quan aquí eren les 7:00 am de l'endemà)». La incidència tècnica va provocar que es connectessin societats offshore amb adreces errònies, també en el cas de Girona. La informació actualitzada aporta una mica més de llum a la vinculació d'aquestes comarques amb les actuacions d'enginyeria fiscal del bufet Massack Fonseca.

L'Escala, Roses, Girona, la Jonquera, Olot, Palafrugell (Llafranc), Palamós i Amer són els municipis de la província lligats als papers de Panamà. I, des d'ahir, en la derivada gironina apareix un nom propi: The Bearer («El Portador»), una persona jurídica que fa de lligam de bona part de les societats offshore domiciliades a la demarcació amb l'activitat del bufet panameny. El buscador d'ICIJ relaciona a The Bearer amb 72.304 executius i societats que tenen relació amb el país del canal i amb d'altres països fiscals recòndits.

L'Escala. Llevant, 2-4

La figura jurídica d'«El Portador» està relacionada amb un edifici del carrer Llevant de l'Escala 2-4 (i no pas amb el número 24 al qual es feia referència en l'edició d'ahir de Diari de Girona, per error), adreça que també apareix vinculada a la societat Caroline Ltd., registrada a les Illes Seychelles, activa, i que estaria connectada amb el principat de Mònaco a través d'un intermediari, Francesco Barca qui, al mateix temps, segons les dades fetes públiques per ICIJ, manté vincles amb un total de 61 societats, la majoria de les quals estan registrades en aquelles illes de l'oceà Índic. En les dades actualitzades pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació -que a Espanya són proporcionades pels mitjans El Confidencial i La Sexta-, les societats Queen Star Soho, Fidelity Securities, Cargos (Hong Kong) LTD., Onyx Associated, Incorporated Management i Macy Holdings queden desvinculades de Girona, excepte pel fet que algunes d'elles estan relacionades amb «El Portador».

Roses. Ter, 6

El número 6 del carrer Ter de Roses té vincles amb la societat Wayden International Ltd., que té entre els accionistes a The Bearer i que opera sota la jurisdicció de les Illes Verges Britàniques. Segons es deprèn del web Offshoreleaks, l'UBS Private Banking Deustchland AG actuaria d'intermediari en aquest entramat societari.

Olot. Vilanova, 5

Ictineu Associats SL opera al número 5 del carrer Vilanova d'Olot. Els papers de Panamà vinculen aquesta firma amb set societats, en les quals actuarien com a intermediaris: Investment, Sport&Webs Llc., en fallida i que operava sota la jurisdicció de l'estat nord-americà de Nevada; Phoenix Assets Ltd., també en fallida i sota jurisdicció de les Seychelles; International Brand Assets Corp., de les Illes Verges Britàniques, tampoc no és operativa; Caray SA, inactiva i registrada a Panamà; Guilford Asset Management Corp., també de les Illes Verges però reubicada en «una nova jurisdicció»; Brandon Group, dissolta i que operava sota jurisdicció panamenya, i Euroconsult Business SA, l'única que roman activa, també a Panamà. Aquesta darrera empresa vincula un dels «executius» d'Ictineu Associats, Jordi Prat Canal, amb l'ombra allargada de The Bearer: en són accionistes. Així mateix, Brandon Group connecta «El Portador» amb Josep Maria Capdevila Bassols: també en comparteixen l'accionariat (Ictineu Associats actua, segons el web d'ICIJ, com a intermediari).

La Jonquera. Vallespí, 8

Una altra de les adreces on apareix The Bearer és el número 8 del carrer Vallespí, a la Jonquera, relació que vincula el municipi altempordanès amb la companyia Norwood Real State Global SA, que quan estava operativa pertanyia a la jurisdicció de les Seychelles.

Girona. Eiximenis, 10

«El Portador» no manté cap relació, en canvi, amb Canopy Roots Ltd., la societat domiciliada al 4t 1a del número 10 del carrer Eiximenis de Girona. Consisteix en una firma en actiu que opera sota la jurisdicció de l'illa de Malta. A través del buscador d'ICIJ apareixen quatre accionistes: David Pearlman, David i Daniel Shmidt, i la societat BT International Limited (Mossack Fonseca exerceix d'intemediari de la trama). Però The Bearer torna a aparèixer al buscador de l'ICIJ en connexió amb Girona Global Inc, companyia amb domicili a Luxemburg, en procés de liquidació i de la qual «El Portador» n'és accionista.