El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha recorregut a dues figures veteranes i de renom, com la jutgessa Margarita Robles i l'exministre Josep Borrell, per apuntalar el seu projecte davant les eleccions del 26 de juny i contraatacar de pas l'efecte generat per l'aliança entre Podem i IU. Robles, magistrada del Tribunal Suprem i exvocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), serà la número dos a la candidatura del PSOE per Madrid en substitució de Meritxell Batet, la nova cap de cartell per Barcelona.

La incorporació de Robles a la llista del PSOE com a independent suposa el seu retorn a la política després que fos subsecretària de Justícia i després secretària d'Estat d'Interior entre 1993 i 1996 amb Juan Alberto Belloch, durant l'última legislatura de Felipe González. Després de vint anys bolcada en la carrera judicial, en els quals va passar per l'Audiència Nacional, el Suprem i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Robles ha acceptat l'oferta de Sánchez en veure que el seu projecte és «seriós i rigorós».

«És una il·lusió i un gran compromís poder formar part d'aquest projecte», va confessar la jutgessa en un vídeo divulgat pel PSOE a Facebook en què apareix al costat de Sánchez per anunciar la seva entrada a les llistes. El secretari general va definir Robles com una dona «independent, progressista i feminista», amb la qual el PSOE «surt a guanyar» el 26-J per tenir «un govern net, social i obert a la incorporació de progressistes de cor».

L'altre fitxatge de renom del líder socialista és el de l'exministre d'Obres Públiques i expresident del Parlament Europeu Josep Borrell, qui s'incorpora al comitè de savis per assessorar sobre política exterior i la UE de cara al 26-J.

Després de gairebé una dècada fora de la primera línia política, Borrell reforçarà el «govern a l'ombra» de Sánchez, en què continuen, de l'anterior campanya, figures com els exministres Jordi Sevilla i Ángel Gabilondo; l'exsecretària d'Estat de Canvi Climàtic Teresa Ribera; l'exconseller basc de Sanitat Rafael Bengoa o el politòleg francès Sami Naïr. Sánchez presentarà el seu equip d'experts diumenge que ve a Barcelona, ??l'endemà que el Comitè Federal el proclami com a aspirant a la Moncloa i s'aprovin les llistes al Congrés i al Senat.

Sánchez es va mostrar «convençut» que guanyarà les eleccions del 26-J i el seu partit serà la «peça central del canvi», fet pel qual «estendrà la mà a esquerra i dreta» per a acords que permetin un Govern de progrés. El líder del PSOE va participar a Barcelona en un acte amb el títol «Els reptes del canvi a Catalunya i Espanya», que va servir per evidenciar el seu suport a Meritxell Batet, que encapçalarà la llista del PSC a les generals.

Un acte a l'Espai Fòrum del Convent dels Àngels que va comptar amb la presència d'un centenar de dirigents i militants del partit, entre ells el líder del PSC, Miquel Iceta; l'expresident català José Montilla, el portaveu del Comitè Electoral del PSOE, Antonio Hernando, i alcaldes com Núria Parlon o Núria Marín, entre d'altres.

Sánchez va admetre la seva «estima i admiració» per una Batet de «mirada neta, de persona exemplar i honesta, una mirada ferma i determinada, de qui sap que el futur no està escrit», i una mirada «tranquil·la i serena, atenta i oberta». Però, sobretot, el polític socialista va destacar de Batet la seva «mirada catalana de la vida», que «representa la força serena que exigeix Catalunya».

Un PSC?catalanista

La candidata del PSC a les eleccions generals va reivindicar el «catalanisme» d'un PSC que serà «imprescindible» per a la victòria de Pedro Sánchez en els comicis del 26-J, i va defensar la reforma federal per «continuar sumant i construint un projecte il·lusionant i comú».