Els espanyols Marta Miguel i David Hernández, que van desaparèixer fa més d'una setmana quan navegaven a aigües malàisies al nord-est de l'illa de Borneo, van ser rescatats amb vida per un pesquer vietnamita. El capità Robert Teh Geck Chuan, de l'Autoritat Marítima de Malàisia, va explicar que els espanyols i els altres dos ocupants de l'embarcació, un ciutadà xinès i una altra malàisia, es troben a aigües territorials vietnamites al mar de la Xina Meridional. «Van ser rescatats fa dies, no tenim més informació. Ens han dit que estan en bon estat de salut», va afegir el capità.

Quatre familiars dels espanyols els esperen ja a Borneo, on es van desplaçar fas uns dies per seguir de prop les tasques de recerca. El vaixell, d'entre 12 i 15 metres d'eslora, va desaparèixer el passat 2 de maig quan navegava entre l'illa malàisia de Balambangan i el districte de Kudat, al nord-est Borneo, un trajecte que es recorre en unes dues hores.

Les autoritats consideren que l'embarcació va tenir un problema en els motors i va naufragar al poc temps de salpar, alhora que els familiars dels espanyols van assenyalar que l'embarcació no tenia GPS, ràdio o balises d'emergència. Després de confirmar el rescat, fonts del Ministeri d'Afers Exteriors van assenyalar que la cònsol espanyola al país asiàtic, Meritxell Parayre-Sbes, va parlar amb la parella per telèfon.

Recerca d'oportunitats

Els dos madrilenys vivien des del passat mes de gener a Malàisia, on finalment es van establir a Borneo buscant oportunitats laborals. La família de David, segons va explicar la seva germana Sandra, va rebre la notícia de la troballa en un missatge de telefonia enviat des de Malàisia per un altre dels seus germans, que es va desplaçar fa uns dies a la zona juntament amb membres de les dues famílies per col·laborar en la recerca. «Els hem trobat», va ser el missatge de WhatsApp amb el qual la família Hernández Gasulla va saber a Madrid que David i la seva xicota havien estat trobats.

Familiars i amics dels madrilenys van comparèixer davant els mitjans al Ministeri d'Afers Exteriors per mostrar la seva felicitat davant la notícia i assenyalar que estan desitjant que la parella torni a Espanya com més aviat millor. «Han estat dies molt durs», va explicar el pare de David, Javier Hernández, que no ha pogut encara parlar amb ells, però els familiars que s'han traslladat al lloc li van transmetre tranquil·litat.