A Girona, Victorino Anguera Sansó (Palma de Mallorca, 1933-Madrid, 2010), era conegut com el Virrei. Del 1969 i fins el 1974 va exercir a consciència l'autoritat que li atorgava el càrrec de governador civil, el màxim representant de l'Estat de l'època. L'historiador Josep Clara recorda «l'omnipresència, el control i el triomfalisme» de la gestió d'Anguera en el llibre Girona sota el franquisme. Implacable amb els opositors al règim franquista i «dominador», en paraules del periodista Víctor Gay al col·leccionable Diari d'un Segle editat per Diari de Girona, el «Virrei», el novembre de l'any 2004, quan la seva carrera de servei a la pàtria ja feia temps que s'havia acabat, exercia d'intermediari per a la societat offshore Junior Finance SA, a Panamà, segons consta al web del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), la plataforma virtual que permet consultar els milions de documents que configuren el dossier dels papers de Panamà.

Junior Finance SA ja està dissolta. En la llista de càrrecs directius, hi apareix, en qualitat de persona jurídica, el bufet d'advocats Massack Fonseca, la mare dels ous de l'escàndol Offshoreleaks, que ha esquitxat polítics -el casos més notoris, el del primer ministre islandès, Sigmundur David Gunnlaugsson, que va haver de dimitir; el del premier britànic, David Cameron i el del l'exministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, que va haver de presentar la renúncia quan dirigia la cartera en funcions-; artistes -l'actriu britànica Emma Watson; els actors espanyols Imanol Arias i Ana Duato i el director de cinema Pedro Almodóvar, entre d'altres-; empresaris i banquers -Demetrio Carceller, accionista de Damm; Miguel Blesa, expresident de Caja Madrid o Jordi Miarnau Banús, expresident de la constructora Comsa- i fins i tot membres de la reialesa, com la germana de Joan Carles I, Pilar de Borbó.

Servida la pàtria, primer com a inspector de Treball a Guipúscoa, Ceuta i Melilla, després com a delegat de Treball a Castelló, València i Barcelona, a continuació com a «Virrei» a Girona i a Astúries i, finalment, com a subsecretari de la Seguretat Social fins l'any 1978, ja amb Adolfo Suárez a la Moncloa, Anguera Sansó es va dedicar a servir el capital: va obrir un despatx d'advocats a Madrid -ciutat a on freqüentava el Rotary Club-Puerta del Hierro- i va ocupar diversos càrrecs en un llarga llista d'empreses registrades a les illes Balears i Canàries, a Huelva i a la capital, com és el cas de Petróleos del Mediterráneo, Guadiana 1977 Inversiones y Estudios Fuerteventura Parque, Inmobiliaria Golf de Poniente, Inmobiliaria Sierraonuba o Provial Estudios e Inversiones. A Astúries, Victorino Anguera Sansó és recordat com «el mallorquín tranquilo» per la periodista de La Nueva España, María José Iglesias. Un home que, recorda, va viure «amb discreció» i «d'aspecte atlètic», que «no es va arrugar davant les dificultats d'aquells anys de la Transició».

Els quadres de Dalí

L'any 1983, publicava al Diari de Girona del 22 de juliol de 2005 Daniel Bonaventura, l'inventari de la Diputació va detectar que hi havia sis obres d'art desaparegudes, que se sumaven a altres dues peces extraviades amb anterioritat, i entre les quals s'hi comptaven els dos Sant Narcís de Salvador Dalí. El 8 de gener de 2013, Pere Alonso, testimoni de la desaparició dels quadres, afirmava en una entrevista en aquest diari que les dues obres de Dalí «se'ls va endur Victorino Anguera amb la meva exdona», amb la qual el «Virrei», relatava Alonso, mantenia una aventura.

Aquest testimoni, que treballava i vivia al Govern Civil en l'etapa d'Anguera Sansó, jura que «l'any 1975» va trobar «en una habitació» de casa seva «un dels quadres d'en Dalí», que «estava escantonat» i que «va desaparèixer». L'altre, el va veure en una habitació d'un pis d'Alcorcón. La dona li va dir que no el toqués perquè «era de Victorino».