L'actor i presentador televisiu Félix Álvarez, Felisuco, serà el número 1 de Ciutadans per Cantàbria al Congrés a les llistes electorals del 26 de juny. L'humorista substituirà com a cap de llista Carlos Pracht, metge jubilat que va liderar la candidatura en les anteriors eleccions i que va provocar una polèmica arran d'unes declaracions en què va afirmar que l'avortament era un tipus de violència , per les quals després va demanar disculpes. Ciutadans de Cantàbria va explicar que es tracta d'una decisió de l'Executiva estatal, que l'ha consultat i traslladat al partit a la comunitat autònoma. Les llistes de Ciutadans han de ser ratificades aquest cap de setmana pel Consell General del partit. Felisuco és afiliat de Ciutadans i va col·laborar en l'anterior campanya. No serà l'únic actor a les llistes de Ciutadans, ja que Toni Cantó encapçalarà la candidatura de València. Felisuco es va fer molt popular per les seves aparicions a programes de televisió, i també ha col·laborat a tertúlies radiofòniques i mitjans escrits i també ha fet teatre. efe/ddg santander

Podem i Esquerra Unida ja tenen la seva marca electoral per concórrer junts a les eleccions de juny, Units Podem, un nom amb el qual esperen aconseguir els suports suficients «per guanyar el país». Una vegada que els líders dels dos partits, Pablo Iglesias i Alberto Garzón, van fer públic el nom de la coalició a través dels seus respectius comptes de Twitter, la coalició electoral es va registrar davant la Junta Electoral Central (JEC).

Mentre tots dos partits superaven les seves diferències en aquesta qüestió, a la Comunitat Valenciana, després de la ruptura de dijous, es va aconseguir salvar la coalició a poques hores per expirar el termini per registrar-la i després que Podem millorés lleugerament l'oferta a IU, de manera que finalment ocuparan el cinquè lloc per València, el sisè per Alacant i el tercer per Castelló.

Amb el nom de Compromís Podem EUPV: a la valenciana, esperen superar la barrera dels nou escons que va aconseguir el 20-D la coalició Compromís Podem: És el Moment, de la qual IU es va quedar fora llavors per falta d'acord.

També com a València, estan al marge de l'acord preelectoral entre Podem i IU Catalunya i Galícia. En aquesta darrera hi va haver igualment tensions fins a l'últim moment sobre el procés de confluència al voltant de En Marea. No obstant, fonts d'aquesta plataforma (agrupa Podem, Anova i Esquerra Unida) van assegurar que la coalició es registraria ahir, independentment que Anova pugui abandonar-la i concórrer pel seu compte si així ho decideixen les seves bases en una consulta que es celebrarà la setmana que ve.

A l'hora de tancar aquesta edició es continuava negociant a Catalunya, on el problema estava en si concórrer com en les passades eleccions -quan es van presentar com En Comú Podem- o sota el paraigua d'un partit instrumental i assegurar-se així tenir grup propi al Congrés. A més, tampoc havien consensuat encara la denominació amb la qual concorrerien al 26-J.

Negociant fins a l'últim moment van estar també a les Balears perquè MÉS (PSM, exmilitants d'IU i Verds) no acceptaven la proposta de Podem de compartir el tercer lloc de la llista.

Tensió resolta a Almeria

La tensió que dijous es va desencadenar a Almeria per les crítiques de la coordinadora provincial d'IU, Rosalía Rodríguez, a l'elecció de l'exJemad José Julio Rodríguez com a número 1 de la coalició per ser una «persona lligada a l'OTAN», sembla que van quedar resoltes pel líder de Podem, Pablo Iglesias, que va deixar clar que l'exgeneral seguirà al capdavant.

Un altre dels punts de fricció amb Podem és a Astúries, ja que el partit no es va pronunciar sobre els canvis sol·licitats per IU en la candidatura del Principat, que vol millorar la seva posició respecte al tercer lloc adjudicat.

L'excoordinador general d'IU i portaveu parlamentari a Astúries, Gaspar Llamazares, va assegurar que assumeix «com a pròpia» la denominació escollida per la coalició entre IU i Podem, encara que troba a faltar que aparegui la paraula «esquerra» en aquesta coalició que considera «asimètrica».