El jutge instructor del cas Imelsa ha decidit obrir una peça separada per les contractacions fictícies de la Diputació de València i investigar (imputar) vint-i-vuit persones per aquests fets, entre elles l'expresident de la institució i del PP de la província Alfonso Rus. En aquesta nova peça separada s'investiguen els suposats delictes de prevaricació, malversació, frau en la contractació, tràfic d'influències i falsedat documental.

Entre els investigats hi ha quinze empleats que cobraven sense treballar i vuit que van percebre indemnitzacions «innecessàries» i «arbitràries» amb diners de l'erari públic. Així mateix, l'instructor ha acordat prorrogar el secret de la peça principal en la qual s'investiguen adjudicacions irregulars a canvi de comissions. Aquesta nova peça es tramitarà de manera independent a la peça principal de la causa, que investiga el suposat tripijoc de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions públiques, i l'altra peça separada relativa a un presumpte delicte de blanqueig de capitals en el grup municipal popular de l'Ajuntament de València. efe/Ddg valència

La Fiscalia Anticorrupció demana 11 anys de presó per a l'expresident de les Corts valencianes i exdirector general de la Policia Juan Cotino per impulsar «activament» la contractació per a la trama Gürtel de les pantalles i megafonia utilitzades amb motiu de la visita del Papa a València el 2006. En l'escrit de 83 pàgines en el qual sol·licita l'obertura de judici oral per a Cotino i altres 22 persones, Anticorrupció reclama la màxima pena (40 anys de presó) per a l'exdirector de la televisió pública valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno per aquests mateixos fets.

També sol·licita penes elevades per als responsables de l'entramat d'empreses de Gürtel, l'anomenat grup Correa: Francisco Correa (38 anys i 3 mesos), Pablo Crespo (37 anys i 3 mesos), Álvaro Pérez, El Bigotes, (37 anys i 3 mesos), i José Ramón Blanco Balín (18 anys).

Segons la Fiscalia, Cotino «malgrat no tenir cap càrrec a la Fundació de la Comunitat Valenciana V Trobada Mundial de la Família ni formar part de les seves competències com a conseller, impulsava activament i gestionava de facto la contractació» de les pantalles i megafonia utilitzades en la visita del Papa Benet XVI.

«El mecanisme ideat i utilitzat pels acusats perquè RTVV, fora de la seva tasca informativa i de retransmissió de l'esdeveniment, assumís formalment aquesta despesa», que va suposar «un il·lícit desemborsament de 7.493.600 euros» i va permetre «l'enriquiment» dels membres de l'anomenat grup Correa, va ser un conveni entre la televisió valenciana i la Fundació V Trobada Mundial de la Família.

Cotino, El Bigotes, Crespo, Correa i Gimeno «van acordar i planificar de comú acord» atribuir a RTVV el cost d'aquest contracte de subministrament de pantalles de vídeo, megafonia i so per «apoderar-se directament dels fons públics» de la televisió valenciana als que el seu llavors director «tenia més fàcil accés», explica l'escrit.

D'aquesta manera, Gimeno va aconseguir «sostreure fons públics» de la RTVV per un total de 3,3 milions d'euros, que es va repartir amb Correa, Crespo, El Bigotes i Blanco Balín, sosté. El servei va ser adjudicat sense intervenir publicitat a l'empresa Tecosna, una societat instrumental del grup Correa, per tal d'ocultar els veritables beneficiaris.

Col·laboradors necessaris

Aquesta adjudicació irregular «va ser possible gràcies a la voluntària i conscient actuació» de diversos empleats de RTVV als quals també acusa la Fiscalia: Ricardo Calatayud, Luis Sabater Balaguer, Antonio de la Viuda, Juan Prefaci, Encarnación Pérez, José Llorca, Vicente Sanz i Salvador Benjamín Íñiguez.

Un cop obtinguda la competència per prestar aquest servei «per serveis el preu dels quals seria molt inferior a l'abonat per RTVV» (Teconsa va acabar subcontractant tres empreses que van col·locar les pantalles per 2.994.200 euros), es va adjudicar un altre contracte de «personal de seguretat per a la vigilància d'estructura, so i material de pantalles» a una altra societat instrumental del grup Correa (Apogee). Això va permetre també sostreure fons de la televisió valenciana per un total de 99.761 euros «per serveis que mai van ser prestats».