Un gran incendi a Toledo obliga a desallotjar 1.000 pesones

El foc és difícilment controlable perquè ha afectat milions de pneumàtics d'un dipòsit

14.05.2016 | 00:00
Les flames van cremar milions de pneumàtics i van provocar un gran núvol tòxic.

Un incendi, la densa columna de fum del qual es va poder veure a 50 quilòmetres, des de Madrid, va cremar milions de pneumàtics en el major cementiri de rodes d'Europa, prop de Seseña, a Toledo, on per seguretat es va evacuar unes 1.000 persones de la urbanització del Pocero. El núvol tòxic no va provocar intoxicacions gràcies a la seva dispersió en les capes altes de l'aire, encara que un canvi en la direcció del vent va aconsellar poc abans de les cinc de la tarda les evacuacions.
El foc va començar de matinada a Valdemoro, en un extrem de la parcel·la de 12 hectàrees que acull gairebé 100.000 tones de pneumàtics i que comparteixen les comunitats de Castella-la Manxa, amb el 70 per cent de la parcel·la al seu territori, a la localitat de Seseña, i la de Madrid. La Guàrdia Civil treballa amb la hipòtesi que el foc ha estat intencionat.
A les set de la tarda, diversos consellers del Govern de Castella-la Manxa van explicar que havia cremat gairebé el 70 per cent dels pneumàtics que acull el cementiri i van considerar que seria molt difícil controlar el foc, perquè la muntanya de rodes arriba en alguns punts una alçada equivalent a set plantes.
Amigos de la Tierra i Ecologistas en Acción van advertir de la greu contaminació atmosfèrica que està causant l'incendi i van coincidir a denunciar una pèssima gestió de l'Administració en aquesta matèria des de fa molts anys. Entre les substàncies que s'emeten a l'atmosfera es troben compostos perillosos com els hidrocarburs aromàtics policíclics i substàncies cancerígenes com benzè i benzoapirens, dioxines, furans i metalls pesats.
La urbanització evacuada, Quiñón de Seseña, té habitualment uns 6.500 habitants, però molts havien abandonat la seva residència poc després d'iniciar-se el foc i només quedaven unes 1.000 persones, que van ser les evacuades i traslladades a poliesportius, un a Seseña Vieja i dos a Esquivias (Toledo).
La urbanització és mes coneguda pel nom del seu constructor, Residencial Francisco Hernando, el Pocero, i està considerada com l'emblema de la bombolla immobiliària.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema