El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va anunciar ahir que els primers 87 refugiats procedents de Grècia arribaran a Espanya a final de maig, i que 63 refugiats més, que ara són també en territori grec, ho faran "a principi de juny". En una roda de premsa amb dirigents del PP, Fernández Díaz va aclarir que, des de l'1 de març, Espanya sol·licita amb insistència poder acollir 150 refugiats ubicats a Grècia, i que aquesta setmana ha rebut ja una comunicació de l'Organització Internacional de Migracions (OIM).

Segons va explicar el mateix ministre, aquest organisme ha detallat que aquestes 87 persones arribaran a Espanya "entre el 24 i el 26 de maig", en "un o dos vols", i que les restants 63 ho faran a principi de juny.

En referència als refugiats que són a Itàlia, Fernández Díaz va recordar que el Govern també va sol·licitar el passat 1 de març a les autoritats europees acollir-ne 50. D'aquests, ja són a Espanya un total de 18 (17 eritreus i un sirià) i els 32 restants entén que arribaran en "terminis semblants" als definits per als procedents de Grècia.

En aquesta situació, Espanya acollirà "aviat", és a dir, entre maig i juny, un total de 200 refugiats d'aquests dos països, va dir el ministre, fet que suposa "una vuitena part" dels 1.600 refugiats que hauran acollit tots països europeus implicats en aquesta iniciativa.

En aquest sentit, Fernández Díaz va assegurar que quan es diu que Espanya només ha acollit fins ara 18 dels 16.000 refugiats que es va comprometre a acollir entre 2016 i 2017 es diu només "una part de la veritat". El ministre va recordar que tots els països que participen en el programa comunitari de ?reubicació, creat per fer front a les conseqüències humanitàries de la guerra a Síria, es van comprometre a acollir un total de 160.000 refugiats. D'aquests, només s'haurà acollit entre aquest mes i el que ve un total de 1.600 persones, per la qual cosa ha negat que el Govern estigui desatenent els seus compromisos.

El ministre va comentar que la demora en l'acollida de refugiats "no és responsabilitat del Govern d'Espanya", sinó del procediment establert, de les autoritats comunitàries i dels països on s'estan concentrant els refugiats. "Espanya complirà i està complint amb les seves obligacions en els terminis establerts", va insistir Fernández Díaz, que va precisar que funcionaris espanyols s'han desplaçat als llocs on es concentra la més gran arribada de refugiats per facilitar el desplaçament a Espanya d'aquestes persones, i va afegir que els llocs d'acollida ja estan organitzats.

Pel que fa al programa de reassentament de refugiats, el ministre va dir que Espanya també s'ha ofert a "reassentar" 285 refugiats sirians o d'altres països que estiguin ara a Turquia, una petició que l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), "saturada per l'al·luvió de peticions", està analitzant, va dir el ministre.