El secretari general i candidat del PSOE a presidència del Govern, Pedro Sánchez, va presentar ahir a Barcelona els vint membres del seu equip per "al govern del canvi", en què s'estrena Josep Borrell i en què repeteixen de l'anterior campanya els també exministres Jordi Sevilla i Ángel Gabilondo.

Al costat de Borrell, que s'ocuparà de la política exterior, entre les novetats hi ha el senegalès Luc André Diouf com a president de la Federació d'Associacions Africanes a Canàries (FAAC) i la número dos a la llista per Madrid al Congrés, la jutgessa Margarita Robles, que se centrarà en els assumptes de justícia.

Respecte al "comitè de savis" de l'anterior campanya, també hi entren l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, per assessorar sobre polítiques socials; la diputada gallega Pilar Cancela en agricultura; la parlamentària autonòmica madrilenya Ana García D'Atri en cultura; i el també diputat i catedràtic de Dret Constitucional, l'andalús Gregorio Cámara en reforma constitucional.

El grup estarà coordinat per l'exdiputat José Enrique Serrano, un dels integrants de l'equip que va negociar després de les eleccions del 20 de desembre la formació d'un govern presidit per Sánchez.

D'entre els prop de vint membres del nou equip d'experts, repeteixen respecte a l'anterior els exministres Jordi Sevilla i Ángel Gabilondo, encarregats d'economia i educació, respectivament. També segueixen l'exconseller basc de Sanitat Rafael Bengoa; el politòleg francès Sami Naïr, que assessorarà sobre els refugiats i la política d'asil, i el president del Congrés i secretari d'Acció Política del PSOE, Patxi López, que s'encarregarà aquesta vegada de regeneració democràtica.

Sánchez va reforçar la composició del seu "govern del canvi" amb gent menys veterana com María González Veracruz i la consellera valenciana de Sanitat, Carmen Montón, totes dues de l'Executiva del PSOE, així com amb la secretària d'Estudis i Programes del PSOE i cap de llista del PSC per Barcelona, Meritxell Batet, que coordinarà el programa electoral, com en els anteriors comicis.

González Veracruz tindrà com a missió treballar en matèria de ciència i Montón sobre igualtat.

En els assumptes de medi ambient i sostenibilitat, Sánchez torna a comptar amb l'exsecretària de Canvi Climàtic, Teresa Ribera, i també segueix la catedràtica Silvina Gacigalupo en l'àrea de transparència i ètica empresarial.

Seguirà igualment donant suport al grup l'exdiputada i exconsellera de Castella-La Manxa Magdalena Valerio.

La incorporació de nous noms ha suposat la sortida d'altres que van col·laborar amb Sánchez en la preparació del programa electoral del 20-D. Entre ells, hi ha la secretària d'Ocupació del PSOE Luz Rodríguez i l'exdiputada socialista i d'UPyD, Irene Lozano, que han renunciat a estar en les llistes al Congrés. Tampoc no segueixen la catedràtica i exsenadora del PSC Victòria Camps, el dirigent del PSC Maurici Lucena i l'expert en política exterior Ángel Ubide.

La presentació del nou equip d'experts va tenir lloc ahir a la Fundació Mies Van der Rohe, després d'una foto de família que es van fer al camp de futbol del Can Buxeres a l'Hospitalet de Llobregat. Josep Borrell no va assistir a l'acte perquè està de viatge fora d'Espanya.