Les grans potències volen armar Líbia perquè pugui combatre contra l'EI

El Pentàgon assegura que els gihadistes han perdut el 45% del territori que controlen a l'Iraq i el 20% a Síria en la darrera ofensiva

17.05.2016 | 00:00
Dos nens juguen enmig de les runes a la ciutat siriana de Kilis.

Els EUA, Rússia, la Xina i altres potències internacionals van coincidir en la necessitat d'armar el Govern d'unitat de Líbia per poder lluitar contra el grup gihadista Estat Islàmic, que està guanyat terreny enmig del caos i el buit de poder que pateix el país nord-africà des de 2011. Els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU (EUA, Rússia, la Xina, França i Regne Unit) i altres quinze països, majoritàriament europeus i àrabs, van acordar en una reunió ministerial celebrada a Viena acceptar exempcions a l'embargament imposat el 2011 a Líbia.
El líder del Govern d'unitat libi designat per l'ONU, Mohammad Fayez al Serraj, que des del març intenta consolidar la seva autoritat al país, va sol·licitar a les potències assistència per lluitar contra els gihadistes i exempcions a l'embargament d'armes actualment en vigor.
Per altra banda, l'Exèrcit iraquià va llançar una àmplia ofensiva, amb el suport de la coalició internacional, per arrabassar a l'Estat Islàmic el control de la important ciutat d'Al Rutbah, propera a Síria i Jordània. L'anunci el va fer el general Ali Ibrahim Debon, cap de la Comandància de les Operacions d'Al-Jazira i Al Badiya, que és el responsable de la seguretat en aquestes àrees de la província occidental d'Al-Anbar, on s'ubica Al Rutbah.
L'EI va conquerir aquesta localitat a mitjan 2014 i impedeix la fugida dels seus habitants per a usar-los com a escuts humans, especialment després que les forces iraquianes aconseguissin alliberar en els últims mesos diverses localitats d'Al-Anbar.
En aquest sentit, el Pentàgon va assegurar que l'Estat Islàmic ha perdut el 45% del seu territori a l'Iraq des del començament de l'ofensiva nord-americana i el 20% a Síria, mentre s'intensifiquen els esforços per desplaçar els gihadistes.
Segons Washington, l'EI està en retirada malgrat que manté el seu poder en els fortins d'Al Raqa (Síria) i Mossul (Iraq) i presenta batalla en diversos fronts a Síria i l'Iraq, alhora que ha consolidat la seva presència en el caos libi, al nord d'Àfrica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema