Els partits dissenyen les seves campanyes electorals per al 26-J amb missatges que anticipen un debat de retrets, en què el PP i Ciutadans competeixen ja pel vot «moderat» mentre el PSOE manté el seu allunyament de Podem, a qui insisteix a culpar de que no hagi estat possible un govern progressista. El PP es reivindicarà en campanya i precampanya com l'únic vot útil per frenar l'«extremisme d'esquerres» que veu agrupat en la coalició de Podem i IU. El seu missatge el va anticipar el vicesecretari de Sectorial dels populars, Javier Maroto, després de la reunió del comitè de direcció del partit que va presidir Mariano Rajoy.

«L'extremisme d'esquerres està agrupat. Abans el liderava el PSOE i avui el lidera Pablo Iglesias en la seva coalició amb Alberto Garzón», va afirmar Maroto després de vaticinar que l'aliança Units Podem pot superar en vots el PSOE, a qui veu de «en segon pla». Els populars consideren que només el seu partit pot ser útil per aglutinar el vot dels moderats, mentre el president de Ciutadans, Albert Rivera, no va rebre amb molt bons ulls l'estratègia del PP de convertir-los en l'enemic.

Rivera va advertir els populars que, si es dediquen a «cremar ponts» durant la campanya, «guanyarà el populisme» i va insistir que no és bo «equivocar-se» d'enemic. El líder de Ciutadans no va voler, però, avançar-se als resultats de les urnes i va evitar parlar d'un acord amb el PP si ho permetés l'aritmètica.

Els socialistes, per part seva, segueixen marcant distàncies amb Podem, tot i que el partit de Pablo Iglesias no es cansa d'afirmar que vol posar-se d'acord amb el PSOE per governar després del 26-J. El PSOE, però, no ofereix senyals que facin pensar en una possible entesa. Ahir van difondre un vídeo electoral titulat «L'hora del Sí» en el qual culpen directament Podem i, en concret, Pablo Iglesias d'haver impedit un Govern de canvi en rebutjar el pacte entre PSOE i Ciutadans.

Mentrestant, la formació liderada per Pablo Iglesias manté que no dissenyarà una campanya basada en la desqualificació o mirant el passat i la seva intenció és orientar-la «en clau il·lusionant». Són les paraules que va utilitzar el secretari d'Organització del partit, Pablo Echenique, qui es va mostrar sorprès per la «campanya d'atac a l'adversari» que han emprès PP i PSOE, i va assegurar que la seva aposta serà «parlar de programa electoral i de visió de futur».

Echenique considera que aquests partits actuen com si fos possible que obtinguessin una majoria absoluta, cosa que en la seva opinió és «molt improbable, fet pel qual no crec que una campanya de baixar al fang hagi de donar-los resultat». Per això, va recordar al PSOE que si no vol pactar amb Podem, «l'única opció que li quedarà llavors és pactar amb el PP», cosa que els socialistes segueixen descartant.

Podem està convençut que el seu acord amb IU és l'única novetat que «canvia el panorama» respecte el 20-D i, animats per les últimes enquestes, pensen que poden aconseguir al juny l'empenta que els va faltar al desembre.

Una hipòtesi que no comparteix tampoc el portaveu del Comitè Electoral del PSOE, Antonio Hernando, qui va considerar que Podem i IU junts obtindran menys suports que per separat perquè la «intransigència» i «prepotència» d'Iglesias ha decebut molts ciutadans que van confiar en ell. «Ha estat el fre del canvi, ha estat el que va dir un "no" com una catedral al fet que hi hagués un govern d'Espanya i això els votants d'esquerres ho tindran en compte».