Dos sismes de magnitud 6,7 i 6,8 graus en l'escala oberta de Richter van sacsejar la costa nord de l'Equador amb una diferència de poques hores. L'origen del segon sisme va estar a 10 quilòmetres de profunditat a la província de Esmeraldas, on durant la matinada es va registrar un altre de 6,8 graus, que va ser una rèplica del terratrèmol de 7,8 graus que sacsejar zones del nord de la costa equatoriana el passat 16 d'abril.

El moviment tel·lúric va ocórrer a una latitud de 0.46 graus nord i una longitud 79.8 graus oest i, segons l'Institut, va ser una altra rèplica del terratrèmol d'abril passat, que va causar 661 morts i milers de damnificats. L'Institut Oceanogràfic de l'Armada Oceanogràfica va assenyalar que el sisme de 6,8 no va generar cap alerta de tsunami. Segons l'Institut Geofísic, després del primer sisme es van prouir altres dos de 4,9 i 5,1 graus de magnitud.

El president de l'Equador, Rafael Correa, va assenyalar que el sisme ocorregut prop del migdia va tenir com a epicentre Mompiche, a la província de Esmeraldas, fronterera amb Colòmbia. Aquest sisme es va notar amb força fins i tot a Quito, especialment als edificis alts. Karla Morales, defensora dels Drets Humans, va escriure en el seu compte de Twitter que la gent de Manabí està «atemorida».