El secretari general del PSOE i candidat a la presidència del Govern, Pedro Sánchez, va reiterar a Berlín el seu rebuig a una gran coalició amb el PP després de les eleccions generals del 26 de juny i va insistir que «Espanya no és Alemanya i Rajoy no és Merkel». «Ho he dit a Espanya i ho dic a Alemanya. Alemanya i Espanya no som el mateix», va manifestar Sánchez després de reunir-se amb el vicecanceller i ministre d'Economia alemany, Sigmar Gabriel, líder del Partit Socialdemòcrata (SPD) i soci minoritari en la gran coalició que lidera la conservadora Angela Merkel.

Per marcar diferències, el líder del PSOE es va mostrar convençut, per exemple, que la cancellera no hauria tingut un tresorer en el seu partit com Luis Bárcenas, «amb 30 milions d'euros en comptes corrents a Suïssa», i que, si l'hagués tingut, «hauria dimitit».

El principal objectiu de la seva visita a Berlín, on va viatjar acompanyat de la secretària per a la UE del PSOE, Iratxe García, i del responsable d'Immigració del seu equip de govern per al canvi, Luc André Diouf, era analitzar la política d'atenció a els refugiats d'Alemanya, però la repetició de les eleccions a Espanya va marcar inevitablement part de l'agenda.

Per part seva, el president del Govern, Mariano Rajoy, va advertir a les diverses administracions que aquest no és el moment d'apujar impostos. Rajoy va fer aquest advertiment, en referència a debats com els que hi ha hagut en el si de la Generalitat de Catalunya, en la seva intervenció en l'acte de presentació dels candidats de la coalició PP-PAR a Aragó.

Aprofundir en les reformes

Rajoy va fer una aferrissada defensa de les polítiques econòmiques que ha impulsat durant els últims quatre anys i que creu que han donat els seus fruits. Per això, davant les eleccions generals del 26 de juny, va mantenir la seva oferta d'aprofundir en les reformes que s'han anat posant en marxa.

Per altra banda, la incorporació del politòleg i històric dirigent d'IU Manuel Monereo a les llistes de Units Podem com a número 1 per Còrdova serà una de les novetats de les candidatures de la nova coalició per al 26-J, de les quals encara queden alguns detalls per perfilar. Va ser el líder de Podem, Pablo Iglesias, qui va anunciar a través de Twitter el «fitxatge» de Monereo, a qui considera un referent polític.