El candidat presidencial republicà Donald Trump va assegurar que està disposat a parlar amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, per aturar el programa nuclear de Pyongyang, en un gest que suposa un gir de 180 graus en la política exterior dels EUA. No obstant això, el magnat es va negar a compartir els detalls del seu pla per aconseguir un acord amb Corea del Nord, un país aïllat de la comunitat internacional. «No tinc cap problema a parlar amb ell», va assegurar.

Trump, de 69 anys, també va assegurar que pressionarà la Xina, el principal aliat de Pyongyang, perquè ajudi a trobar una solució. «Pressionaré la Xina perquè econòmicament tenim molt poder sobre aquest país», va explicar, tot afegint que «la Xina pot resoldre aquest problema amb una reunió o una trucada de telèfon».

La disposició del multimilionari a parlar directament amb Kim Jong-un contrasta amb la política de Barack Obama, que va ordenar que qualsevol diplomàtic dels EUA evités parlar amb homòlegs nord-coreans.

El ministre d'Exteriors sud-coreà va declinar respondre directament als comentaris de Trump, però va reiterar que Corea del Sud i els EUA estan compromesos amb la desnuclearització com la principal prioritat. «Corea del Nord ha de cessar les seves amenaces i provocacions, i mostrar amb accions seu compromís sincer amb la desnuclearització», va explicar el ministre.

Obama no ha entaulat converses directes amb Kim Jong-un, però sí que ha impulsat nous esforços diplomàtics amb l'Iran i Cuba.