Segons ha informat el departament de Salut aquest divendres, 29 menors continuen hospitalitzats per quadres d'enterovirus amb afectació neurològica a diferents hospitals de Catalunya, 4 dels quals a la Unitat de Cures Intensives. En total, en les últimes setmanes, s'han detectat 60 casos, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement. En comparació amb les últimes xifres, facilitades aquest dijous, hi ha hagut 12 nous ingressos i 4 altes.

"En general la majoria dels casos per enterovirus són lleus i encara que tinguin una afectació neurològica majoritàriament no comporta problemes significatius", ha ressaltat el cap del Servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona, Carles Rodrigo.

Els enterovirus són un tipus de virus que circulen habitualment entre la població i que solen produir quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. La major part d'infeccions per enterovirus no provoquen alteracions neurològiques i, si ho fan, solen ser quadres lleus.

Enguany, els pediatres dels hospitals de Catalunya han detectat casos d'infecció per enterovirus amb alteracions neurològiques de més gravetat que l'esperada en menors. Aquesta afectació neurològica es dóna per la inflamació del tronc central del cervell, és a dir, la part del cervell que controla les funcions vitals, com la parla, la deglució i la respiració, que poden quedar afectades. Aquesta inflamació (rombencefalitis) pot donar manifestacions clíniques variades, però la majoria no comporten un perill vital i tenen un curs favorable.

Arran de la detecció d'aquests casos diagnosticats per primera vegada a Catalunya, el Departament de Salut ha activat des de fa dues setmanes una comissió de seguiment formada per experts pediatres i microbiòlegs, ha establert un protocol de detecció i tractament precoç dels quadres amb afectació neurològica més greu, que s'ha enviat al conjunt de la xarxa assistencial, i ha reforçat la vigilància epidemiològica.

Consultes al SEM

Des de dimecres i fins primera hora d'aquest divendres, el 061 CatSalut Respon ha atès 330 persones per consultes sanitàries relacionades amb l'enterovirus. Les peticions més habituals són la simptomatologia, les mesures preventives i els mecanismes de contagi d'aquesta tipologia de virus.

L'equip del 061 CatSalut Respon s'ha reforçat amb metges i infermers per tal de donar la millor resposta al ciutadà.