La Junta de Castella i Lleó prohibeix que es mati el Toro de la Vega

L'Ajuntament de Tordesillas presentarà un recurs per seguir celebrant la festa de la mateixa forma

20.05.2016 | 00:00

La Junta de Castella i Lleó va aprovar un decret llei, que entra en vigor avui, pel qual prohibeix la mort d'animals en presència de públic en els espectacles taurins populars i tradicionals, com és el cas del Toro de la Vega de Tordesillas, a Valladolid. El conseller de la Presidència de la Junta, José Antonio de Santiago-Juárez, va detallar que després de l'últim festeig del Toro de la Vega van decidir obrir un termini de reflexió, i entre la sortida de prohibir o protegir aquesta tradició, que data de 1534, han optat per la segona opció, per adaptar-lo «a la cultura i sensibilitat del segle XXI».
Es tracta d'un decret-llei que hauran de convalidar les Corts autonòmiques en el termini d'un mes, abans de les eleccions de juny, pel qual es prohibeix la mort dels animals en presència de públic en espectacles taurins populars com «encierros», vaquetes o «capeas», i també tradicionals que acreditin una antiguitat d'almenys dos-cents anys.
Encara que a Castella i Lleó hi ha tretze espectacles taurins tradicionals només en el Toro de la Vega l'animal mor en presència del públic, va recordar el conseller de la Presidència, que va explicar que aquesta norma «no té res a veure» amb la Festa Nacional dels toros, que és «sensibilitat, noblesa, art i emoció». Serà l'Ajuntament de Tordesillas el que ara s'hagi d'adaptar al reglament del Toro de la Vega perquè la tradició es mantingui, va apuntar Santiago-Juárez.
L'ajuntament de Tordesillas recorrerà davant els tribunals el decret llei. L'alcalde de la localitat, el socialista José Antonio González Poncela, acompanyat del portaveu municipal del PP, Miguel Oliveira, va anunciar que basaran el seu recurs en què el decret de la Junta contravé l'esperit de la Llei per a la regulació de la Tauromàquia com a Patrimoni Cultural.
Preguntat pels preparatius de la propera edició del Toro de la Vega, l'alcalde va respondre que «treballarem perquè se segueixi celebrant com s'ha celebrat durant 500 anys», el que va provocar els aplaudiments i crits de prop d'un centenar de veïns que van omplir la sala d'actes on es va celebrar la roda de premsa. «No estàs sol», es va escoltar.
González Poncela va defensar el Toro de la Vega com «l'arrel de la tauromàquia» i va considerar que la Junta de Castella i Lleó no ha tingut en compte que el toreig del bou està «protegit a Espanya», fet pel qual va confiar en què el seu recurs prosperi, basat també en un «defecte formal», ja que té data d'avui, segons el regidor.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

El Tribunal Suprem crida a declarar Rita Barberá com a imputada el 21 de novembre

El Tribunal Suprem crida a declarar Rita Barberá com a imputada el 21 de novembre

El jutge Conde Pumpido admet la personació del PSOE com a acusació popular imposant-li una fiança...

El Tribunal Suprem cita a declarar Rita Barberá pel presumpte blanqueig de capitals

El Tribunal Suprem cita a declarar Rita Barberá pel presumpte blanqueig de capitals

La senadora i exalcaldessa haurà de comparèixer el 21 de novembre

L´home que va amenaçar Puigdemont per Facebook li demana disculpes

Jorge Fernández atribueix el missatge a un "acalorament". Puigdemont ha anunciat que retira la...

Trump apunta a un possible frau electoral als EUA

Trump apunta a un possible frau electoral als EUA

La sospita del candidat republicà marca el darrer debat amb Clinton

El Parlament inicia la tramitació per declarar nuls els judicis sumaríssims del franquisme

El Parlament inicia la tramitació per declarar nuls els judicis sumaríssims del franquisme

La resolució s'ha aprovat durant el pel d'aquest dimecres a la cambra catalana

Enllaços recomanats: Premis cinema