El fiscal de menors de guàrdia a València va signar el decret que certifica que un jove algerià és menor d'edat, tal com havia intentat demostrar amb el seu passaport original i la seva partida de naixement de 1999, que ha estat corroborada pel Consolat d'Algèria a la comunitat Valenciana. El fiscal va incoar l'expedient de protecció perquè sigui traslladat a un centre de menors de la comunitat autònoma després de passar 27 dies a 3 centres d'internament per a adults des que va arribar en pastera a Almeria, passant pel CIE d'Aluche i el de València, on va ser-hi fins a ahir.

«Finalment la Fiscalia de València ha hagut d'esmenar la postura de la Fiscalia d'Almeria, que s'havia entestat a no revocar el seu decret de majoria d'edat, en aquest cas tan evident perquè les proves documentals acreditaven clarament la minoria d'edat; afortunadament ja està en un centre adequat per a menors», va assegurar Francisco Solans, l'advocat del menor, després de conèixer la resolució del fiscal.

El jove algerià, de 17 anys, va haver de passar per 3 centres d'internament d'adults des que va arribar a Espanya en pastera el 23 d'abril a les costes andaluses procedent d'Orà. Primer va estar detingut per la policia a Almeria, on el fiscal, malgrat l'aparença del menor, amb aspecte clarament de nen, va ordenar que se li practiquessin les proves òssies en contra el criteri de la pròpia fiscalia general de l'estat o del defensor del poble, que consideren inapropiats aquest tipus de proves amb ampli marge d'error. El forense va considerar que tenia 19 anys, i tot i que el menor va acreditar amb passaport i partida de naixement ser de juny del 99, per aquesta decisió va estar tancat fins a primera hora de la tarda d'ahir amb els adults.