Empat tècnic entre la ultradreta i els verds a les eleccions d'Àustria

El resultat final, a falta del recompte del vot per correu, es coneixerà avui a la tarda

23.05.2016 | 00:00
L´ultranacionalista Norbert Hofer (dreta) donant la mà a l´ecologista Alexander Van der Bellen (esquerra).

L'ultranacionalista Norbert Hofer i l'ecologista Alexander Van der Bellen van quedar empatats ahir en les eleccions presidencials d'Àustria i el resultat final es coneixerà avui amb el recompte exacte del vot per correu, segons les projeccions de la televisió pública austríaca ORF.
Aquests càlculs, que parlen d'un 50 per cent per a Hofer i un 50 per a Van der Bellen, tenen un marge d'error del 0,7 per cent, i inclouen una estimació d'aquest vot per correu, que en aquesta ocasió ha marcat un rècord amb el 14 per cent del cens.
A la primera volta electoral, el passat 24 d'abril, aquesta forma de votar abans de la data electoral va afavorir clarament el candidat ecologista, encara que només amb un recompte vot a vot d'aquestes paperetes es podrà aclarir qui serà el proper president federal d'Àustria. I és que entre 700.000 i 800.000 persones han votat per correu, cosa que representa més d'un 10 per cent dels 6,4 milions d'electors convocats a les urnes.
En cas de guanyar el dretà Hofer, seria el primer cap d'Estat de la dreta radical populista en un país de la Unió Europea (UE). La seva campanya electoral ha girat al voltant de l'eslògan "els austríacs primer", centrant-se a defensar els valors del país enfront del que assegura són les imposicions de la UE, l'amenaça dels immigrants i el perill que suposa l'islam.
Tots dos candidats es van mostrar ahir sorpresos per l'empat i al mateix temps optimistes de ser el vencedor final dels comicis. Hofer va dir que no importa qui guanyi i que el nou president haurà d'unir un país dividit. "Encara tinc confiança", va assenyalar el candidat dretà, qui va reconèixer que no dormirà tan bé aquesta nit com esperava en no haver-hi un resultat final de les eleccions. "Mai he viscut una nit electoral així", va dir en una entrevista a l'emissora ORF.
Van der Bellen, per la seva banda, es va mostrar "moderadament optimista" de poder guanyar Hofer i va reconèixer que la campanya electoral "va obrir bretxes" en la societat.
La participació va pujar aquesta segona ronda electoral fins al 71,9%, enfront del 68,5% en la ?primera volta, guanyada el 24 d'abril passat per Hofer amb un 35,1%, contra el 21,3% de Van der Bellen.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema