La desaparició de la periodista espanyola Salud Hernández Mora dissabte passat en una zona del nord-est de Colòmbia de forta presència guerrillera segueix envoltada en el misteri, mentre creixen els dubtes sobre la hipòtesi que va ser segrestada. Hernández, corresponsal a Colòmbia del diari El Mundo i columnista del diari de Bogotà El Tiempo, portava diverses setmanes a la selvàtica regió del Catatumbo, una convulsa zona fronterera amb Veneçuela.

Allà havia visitat diversos municipis i dissabte es trobava a la localitat del Tarra, des d'on va escriure diversos tuits en els quals informava sobre les protestes de la comunitat per la desaparició de dos joves. Aquell mateix dia va sortir en una moto de la localitat, segons van explicar les autoritats del Tarra, que van assegurar no tenir «evidències» que la periodista hagi estat segrestada.

No obstant això, diumenge a la nit va saltar l'alarma a causa de la denúncia de les autoritats municipals, que van dir a diferents mitjans que Hernández havia estat segrestada. La tesi no semblava anar pel mal camí pel fet que en aquesta zona té una forta presència el Front Libardo Mora Toro, un romanent de l'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPL), al qual el Govern considera una banda dedicada al narcotràfic, i l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN).

Els mitjans de seguida van donar per bona aquesta versió; però, el director del diari El Tiempo, Roberto Pombo, va assenyalar que es va comunicar divendres amb Hernández i la periodista espanyola li va dir que no tindria cobertura per al seu telèfon mòbil fins a ahir. Pombo va explicar que en aquesta zona és freqüent que els usuaris no disposin de servei telefònic i per això va avisar divendres que no podria enviar la seva habitual crònica de diumenge. En aquest sentit, va precisar que aquesta situació ja s'ha produït en altres ocasions en què Hernández s'ha endinsat a zones aïllades.