La policia grega ha començat aquest matí a desallotjar el campament d'Idomeni, a la frontera amb Macedònia, on es troben més de 8.400 refugiats. Fins ara han sortit sis autobusos cap a Salònica amb més de 300 refugiats, cinc dels quals han estat derivats a una nova instal·lació a Sindos mentre el sisè ha anat a Derveni, segons han informat fonts policials.

El portaveu policial ha destacat que l'operació s'ha desenvolupat "amb calma" i que "no hi ha hagut ni protestes ni detencions". "Crec que la majoria dels refugiats s'han adonat que romandre en Idomeni només els fa la vida més difícil", ha assegurat el mateix portaveu, que no ha volgut ser identificat.

Diversos centenars de policies han bloquejat l'accés al camp i ja durant la nit han demanat als mitjans i als voluntaris que abandonessin el lloc. També durant la nit, i amb l'ajuda d'intèrprets, han estat informant els refugiats de l'operació de trasllat. "El nostre objectiu és traslladar tots els que aconsegueixin empaquetar les seves pertinences avui", ha explicat el portaveu del govern hel·lè per a assumptes de refugiats, Yorgos Kyritsis.

Kyritsis ha afegit que el govern ha donat una setmana de marge per evacuar Idomeni, motiu pel qual esperen traslladar entre 1.000 i 1.500 persones durant aquest dimarts. De fet, en els últims dies ja van ser traslladades a estructures organitzades unes 2.500 persones, però a primera hora d'aquest dimarts al camp d'Idomeni encara hi romanien més de 8.400 persones.

La policia ha assegurat que la forta presència de les forces antidisturbis és una mera "mesura de precaució", per reaccionar en el cas que hi hagi persones que es neguin a desallotjar el campament. En aquest sentit, el govern grec ha insistit en les últimes setmanes que no té cap intenció de dur a terme un desallotjament forçós, tenint en compte que al campament hi ha nombroses dones i nens.

Segons Kyritsis, s'espera que el trasllat definitiu a centres governamentals es dugui a terme en un termini de deu dies. "En aquest moment tenim disponibles 6.000 places en centres d'acolliment i en tindrem 8.000 en uns dies", ha afegit el portaveu, qui va dir que es tracta de centres de bona qualitat, amb cabanyes, i no amb tendes de campanya, un factor que espera serveixi per motivar als refugiats a acceptar el seu trasllat.

El govern ha informat a més que els refugiats tan sols podran obtenir en els campaments oficials una pròrroga del permís d'estada d'un mes que reben en el moment d'inscriure's a la seva arribada a Grècia. La majoria dels refugiats tenen aquest permís ja caducat, per la qual cosa el govern d'Atenes espera que aquesta decisió serveixi igualment com a incentiu.