El centreesquerrà Alexander Van der Bellen va guanyar les eleccions presidencials a Àustria després del recompte del vot per correu, segons va reconèixer el seu principal rival, l'ultradretà Norbert Hofer. «Per descomptat que estic trist. M'hauria encantat haver pogut cuidar del nostre meravellós país com a president federal», va explicar el polític ultranacionalista al seu compte de la xarxa social Facebook.

Tot i que el recompte del vot en urna de les eleccions celebrades diumenge va donar a Hofer un avantatge del 51,9% davant del 48,1% del candidat progressista, el recompte del vot per correu completat ahir va donar la volta al resultat final, que va ser del 50,3% dels vots per a Van der Bellen i el 49,7% de Hofer. «Si us plau, no us descoratgeu. La mobilització per a aquesta campanya electoral no s'ha perdut sinó que és una inversió per al futur», va assenyalar el candidat de l'ultranacionalista Partit Liberal (FPÖ).

Van der Bellen va insistir que vol treballar per a tots els ciutadans i contra la divisió política al país. «S'ha parlat de les divisions en aquest país, entre dreta i esquerra, entre la ciutat i el camp, entre els de dalt i els de baix, entre joves i vells. Però crec que es pot veure així: Són dues meitats que fan Àustria i una és igual d'important que l'altra», va dir el veterà polític de 72 anys. «Puc dir que tu ets igual d'important que jo. I que jo sóc igual d'important que tu. I junts formem aquesta bella Àustria», va afegir.

El candidat del centreesquerra va insistir que vol ser el president de tots i guanyar-se la confiança de la meitat de la població que va votar pel seu contrincant. El futur president es va referir als comentaris, fins i tot en els mitjans internacionals, sobre «trinxeres esquinçades» a Àustria i va demanar que no es dramatitzi sobre el tema.

«Aquestes trinxeres existeixen des de fa temps i potser no hem mirat prou de prop el passat. Haurem de fer-ho en qualsevol cas amb més interès i precisió», va afirmar.

Van der Bellen va assenyalar que el debat, i fins i tot la discussió política, és un bon senyal que els ciutadans tenen interès i volen participar-hi.