Un de cada cinc espanyols, el 22,1% de la població, es troba en risc de pobresa, és a dir, viu amb menys de 8.011 euros anuals, mentre que els ingressos de les famílies s'han vist reduïts en un 0,2% fins als 26.092 euros l'any. No obstant això, l'ingrés mitjà per persona ha crescut un 0,3% fins 10.419 euros, fet que s'explica per la reducció de la mida mitjana de la llar, que ara componen menys membres, el que incrementa la renda per càpita. Per comunitats autònomes les taxes de risc de pobresa més elevades són les d'Andalusia (35,7%), Múrcia (31,8%) i Extremadura (29%), i les més baixes a Navarra (9,6%), el País Basc (10,9%) i Catalunya (13,9%).

Aquestes són les últimes dades de què disposa l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que formen part de l'Enquesta de Condicions de Vida (ECV) difosa i elaborada amb dades de 2014, i que reflecteix que la taxa de risc de pobresa es manté en similar percentatge. Adverteix l'INE que la taxa de risc de pobresa dels menors de 16 anys és del 28,8%, és a dir que afecta gairebé un de cada tres, mentre que la dels majors de 65 anys és del 12,3% .

El «risc de pobresa», explica Estadística, és un indicador que mesura desigualtat, no pobresa absoluta, sinó quantes persones tenen ingressos baixos en relació al conjunt de la població. Així, calculant el total d'ingressos de la població el 2014, la taxa de risc de pobresa arriba al 22,1%, una dècima menys que un any abans.

Pel que fa a la situació econòmica de les llars, tot i que ha millorat lleugerament, el 13,7% d'elles arriba a final de mes amb «molta dificultat».