El Govern grec va iniciar el desallotjament del campament improvisat d'Idomeni, del qual va aconseguir traslladar durant la jornada 2.031 refugiats en 42 autobusos que els van portar a centres d'acollida organitzats al nord del país. L'operació de reubicació de migrants d'Idomeni, símbol del fracàs de la política migratòria d'Europa -que després del tancament de les fronteres va arribar a acollir més de 12.000 refugiats-, es va desenvolupar sense incidents i continuarà avui. En els últims dies ja havien estat traslladades a estructures organitzades unes 2.500 persones.

A les sis del matí, i amb suport d'uns 400 efectius policials, van començar a sortir els primers autocars amb refugiats, que van ser separats prèviament per nacionalitats i per ètnies per a ser portats a camps diferents. La policia havia obligat ja a la nit de dilluns als mitjans i als voluntaris que es trobaven al lloc a abandonar el campament, i només va permetre a la cadena de televisió pública ERT i a l'agència de notícies grega AMNA romandre-hi per informar sobre el desallotjament.

«No hi ha un objectiu fix de trasllats per a cada dia, la intenció és emportar-se el màxim possible tots els dies», va explicar un portaveu de la Policia. Els trasllats es van fer a instal·lacions a Sindos i Derveni, tots dos situats a Salònica, al nord de Grècia. Es tracta de dos dels set nous centres d'acollida que ha preparat o està enllestint el Govern per donar cabuda a tots els refugiats d'Idomeni, que a primeres hores del matí encara acollia prop de 8.500 persones. En els centres nous hi ha una capacitat d'acollida total per a més de 8.000 persones.

Per altra banda, els vint refugiats -13 sirians i 7 iraquians- que van arribar a Espanya des de Grècia van iniciar la seva nova vida a Barcelona, ??deu; Saragossa, nou, i un a Sevilla i avui tindran l'oportunitat de fer-ho altres vint-i-set que romanien a Itàlia des de fa mesos. Els refugiats arribats ahir són majoritàriament famílies, un d'ells és un nadó que ha nascut durant l'exili del seu país, i ja reben el suport de les ONG que es van a encarregar de la seva acollida, Creu Roja, Cear i Accem, mentre es tramita la seva petició de protecció internacional.