El jutge crida a declarar l'advocat de la Infanta per l'extorsió de Manos Limpias

Pedraz també ordena la compareixença de directius de La Caixa i el Sabadell que van negociar amb el sindicat

25.05.2016 | 08:10
El jutge crida a declarar l'advocat de la Infanta per l'extorsió de Manos Limpias
El jutge crida a declarar l'advocat de la Infanta per l'extorsió de Manos Limpias

El jutge Santiago Pedraz ha citat com a testimonis entre el 13 i el 17 de juny l'advocat de la infanta Cristina, Miquel Roca, i directius de La Caixa i del Sabadell que presumptament van intervenir en negociacions amb Manos Limpias i Ausbanc per retirar l'acusació a la Infanta en el cas Nóos.

En una providència, el jutge de l'Audiència Nacional cita tretze testimonis, entre ells Roca, l'exdirector de Comunicació del BBVA i exportaveu de la Casa Reial Javier Ayuso (els dos el 14 de juny), el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Giró, i el sotsdirector de l'Assessoria Jurídica del Sabadell, Gonzalo Barettino (els dos el 13 de juny). També va cridar a declarar l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa (16 de juny) i el seu exdirector de Comunicació Juan Manuel Astorqui (15 de juny), els dos imputats en el cas de les targetes opaques.

A més, vol que declarin el directiu de La Caixa i exdirectiu de comunicació del BBVA Ignacio Moliner (14 de juny), l'expresident de NovaGalicia José María Castellano Ríos (15 de juny) i el directiu de Catalunya Banc Joan Rafols (16). Hauran també de comparèixer el president de Crédit Services Francisco Javier López Pérez (15), el portaveu de Facua Rubén Sánchez (que està personat com a acusació) i l'exadvocada de Manos Limpias Montserrat Suárez, els dos el 17, i Ramón Luis García Torre (16), vinculat a Catalunya Bank.

L'advocat de la Infanta acudirà a l'Audiència Nacional després que el jutge instructor del cas Nóos, José Castro, enviés un escrit a Pedraz, via notarial, en què l'informava que el 2013, poc abans d'imputar la germana del Rei per segona vegada, un advocat del despatx de Roca, Jaume Riutord, li va proposar una reunió «clandestina» en una finca de Mallorca o de Barcelona. En tot cas, Pedraz ha rebutjat citar a declarar com a testimoni Castro per la reunió «clandestina» en un escrit en el qual es va limitar a corroborar la tesi de la Fiscalia que «simples sospites» no poden ser tingudes en compte com a prova.

El 30 de març, quinze dies abans de les detencions dels líders de Manos Limpias i Ausbanc, Roca va acudir a la Policia al costat de Barettino per denunciar la suposada extorsió d'aquestes organitzacions per cobrar 3 milions d'euros a canvi de retirar l'acusació a la Infanta, i un dia abans ho va fer Giró en el mateix sentit.

Diversos d'aquests testimonis ja han declarat abans davant la Policia, com els exdirectius del BBVA Ayuso i Moliner, els quals van denunciar que «les entitats que no es publicitaven en els seus mitjans (d'Ausbanc) eren objecte d'una campanya de desprestigi i denúncies».

El BBVA, van dir, va ser víctima d'aquestes campanyes, de manera que el president d'Ausbanc, Luis Pineda, va acudir a diverses juntes d'accionistes del banc per «rebentar-les» i fins i tot va portar als tribunals el president de l'entitat, Francisco González, per haver consentit que un altre accionista el denunciés en una junta. Segons la Policia, també van ser objecte d'«assetjament» Caja Madrid, Novagalicia i Credit Services, els directius dels quals ja van declarar davant els agents i donaran ara la seva versió al jutge.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

El Tribunal Suprem crida a declarar Rita Barberá com a imputada el 21 de novembre

El Tribunal Suprem crida a declarar Rita Barberá com a imputada el 21 de novembre

El jutge Conde Pumpido admet la personació del PSOE com a acusació popular imposant-li una fiança...

El Tribunal Suprem cita a declarar Rita Barberá pel presumpte blanqueig de capitals

El Tribunal Suprem cita a declarar Rita Barberá pel presumpte blanqueig de capitals

La senadora i exalcaldessa haurà de comparèixer el 21 de novembre

L´home que va amenaçar Puigdemont per Facebook li demana disculpes

Jorge Fernández atribueix el missatge a un "acalorament". Puigdemont ha anunciat que retira la...

Trump apunta a un possible frau electoral als EUA

Trump apunta a un possible frau electoral als EUA

La sospita del candidat republicà marca el darrer debat amb Clinton

Enllaços recomanats: Premis cinema