L'Advocacia de l'Estat ha demanat que s'imposi al president de Sortu, Hasier Arraiz, una multa de 16.200 euros per dir que és el moment de donar «escac i mat» a la Guàrdia Civil i que aquest cos marxi del País Basc. Aquesta sol·licitud consta en un escrit d'acusació presentat per l'Advocacia de l'Estat al Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB), en què atribueix a Hasier Arraiz un delicte d'injúries greus amb l'agreujant prevista a l'article 22.4 del Codi Penal i en què reclama que sigui jutjat per aquests fets.

Aquest precepte assenyala que procedeix aplicar la circumstància agreujant si el delicte d'injúries greus es comet per motius racistes, antisemites o d'una altra classe de discriminació que sigui referent a la ideologia, religió o creences de la víctima, l'ètnia, raça o nació a la qual pertanyi, el seu sexe, orientació o identitat sexual, raons de gènere, la malaltia que pateixi o la seva discapacitat.

El Superior de Justícia del País Basc ja va condemnar precisament aquest mateix mes Hasier Arraiz a dos anys de presó i inhabilitació per a càrrec públic per un delicte d'integració a organització terrorista, en relació amb la banda terrorista ETA, el que li ha suposat deixar el seu escó al Parlament basc però no el seu ingrés a la presó. efe/ddg madrid