Les necessitats de finançament de les autonomies excediran les projeccions originalment estimades per a aquest any, ja que hauran d'endeutar-se per finançar l'excés de dèficit autoritzat d'exercicis anteriors, segons un informe de l'agència de qualificació creditícia Moody's. En un informe sobre el sector públic a Europa, l'agència preveu que les necessitats totals arribaran aproximadament als 34.000 milions d'euros aquest any, «molt per sobre» de l'estimació original de 28.000 milions.

Això suposa un excés de dèficit sobre el sostre previst del 0,7 per cent del producte interior brut (PIB) autonòmic establert pel Govern central l'any passat, que ha de finançar-se el 2016, així com un increment en l'objectiu de dèficit d'aquest any del 0,3% del PIB autonòmic al 0,7%.

«Els dèficits autonòmics estan generant majors necessitats de finançament a les comunitats autònomes espanyoles», va explicar l'analista de Moody's Marisol Blázquez, responsable de la cartera espanyola i coautora de l'estudi.

En els propers dos anys, s'espera que les necessitats de finançament d'aquest sector baixin a aproximadament 29.000 milions, en línia amb la reducció del límit de dèficit que exigeix ??el Govern del 0,5% del PIB el 2017 i 0,3% el 2018.

Segons l'informe, al voltant del 60% de les necessitats de finançament de 2016 seran utilitzades per a refinançament i la resta cobrirà el dèficit de l'exercici corrent, així com els generats en el passat i no finançats encara. A llarg termini, s'espera que el Govern continuï sent el principal creditor de les autonomies. Els mecanismes de liquiditat proveiran al voltant de 27.000 milions d'euros de les necessitats de finançament de les autonomies el 2016.