Des d'aquesta setmana i malgrat la llibertat religiosa a les escoles i col·legis de la regió de Basilea, els estudiants musulmans que no vulguin saludar les seves professores amb una encaixada de mans, han de comptar amb sancions que poden arribar als 4.500 euros. A aquesta conclusió han arribat les autoritats del departament d'Educació, Cultura i Esports després que s'eximís els alumnes de saludar a l'institut de secundària Känelmatt a Therwil.

Les autoritats de la direcció d'educació del cantó van explicar que «la igualtat entre homes i dones i la integració dels estrangers superen la llibertat de consciència (llibertat de religió) dels estudiants». En l'informe se sumen també els drets fonamentals dels mestres i els companys de classe. «L'exercici de la pròpia llibertat de consciència està limitat per la llibertat de religió dels altres», s'explica en el document.

El text distingeix que el gest social de l'encaixada de mans és important per a l'ocupabilitat dels estudiants més tard en la seva vida professional, el que difereix de l'ús del vel o l'absència de les classes de natació, casos per als quals ja hi ha sentències. La directora d'Educació, Mónica Gschwind, va informar personalment els directors de les escoles i instituts del cantó de Basilea.