El magnat novaiorquès Donald Trump va superar finalment la xifra dels 1.237 delegats necessaris per assegurar-se la candidatura del Partit Republicà a la presidència dels EUA a les eleccions del proper novembre. Trump ha aconseguit 1.238 delegats, amb el que consolida la seva victòria a les primàries i evita així una convenció republicana disputada, com pretenia una part de l'aparell del partit conservador. Encara queden 303 delegats en joc que es dilucidaran el 7 de juny a les primàries de Califòrnia, Montana, Nova Jersey, Nou Mèxic i Dakota del Sud.

Trump compta amb 1.150 delegats compromesos pels seus triomfs a les primàries, als quals s'afegeixen 88 dels no compromesos i que han indicat que li donaran suport en la convenció que se celebrarà a la ciutat de Cleveland de juliol, segons els càlculs independents de Reial Clear Politics.

D'aquesta manera, el polèmic magnat immobiliari serà el candidat dels republicans per arrabassar la presidència als demòcrates després dels vuit anys de gestió de Barack Obama. Com a rival del Partit Demòcrata tindrà amb tota probabilitat l'exsecretària d'Estat Hillary Clinton, que compta amb un ampli avantatge de delegats sobre el senador Bernie Sanders.

Per part seva, el cap de gabinet del president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va considerar que l'any ve que pot ser «un escenari de terror» amb Trump o l'exalcalde de Londres Boris Johnson, partidari del «Brexit». «Any 2017 amb Trump, Le Pen, Boris Johnson, Beppe Grillo. Un escenari de terror que mostra perquè val la pena combatre el populisme», va dir el cap de gabinet de Juncker, Martin Selmayr.