L'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (Olaf) investiga el destí dels fons europeus que van servir per cofinançar 15 dels contractes adjudicats per l'empresa pública Acuamed i que indaga el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco. Un equip d'aquest departament es va desplaçar dimecres passat a Madrid per reunir-se amb el magistrat. La seva intenció era demanar més informació sobre les presumptes irregularitats comeses per la societat estatal de gestió de l'aigua, dependent del Ministeri d'Agricultura, per iniciar la seva pròpia investigació.

Els projectes afectats van rebre injeccions procedents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) o crèdits del Banc Europeu d'Inversions (BEI).

Va ser el propi magistrat el que es va posar en contacte amb la Olaf el passat mes de març per recollir informació sobre el cofinançament. En la seva resposta remesa a l'Audiència Nacional i incorporada al sumari del procediment, l'oficina antifrau detalla que els projectes cofinançats amb fons Feder reben ajudes per un 80% de les quantitats declarades a la Comissió Europea quan es tracta de «programes operatius».

En els casos en què el projecte està cofinançat pels Feder i, a més, rep finançament per un préstec del BEI, la part del banc és un percentatge del voltant del 42% de l'import del projecte.

Entre els projectes hi ha la descontaminació del pantà de Flix; les conduccions i canonades de la dessaladora del Campello-Mutxamel; l'assistència tècnica d'aquesta última obra; el sistema de dotació d'aigua de Turó Colorado (Múrcia) i la millora del drenatge de la presa avinguda Rambla Gallinera (València).