Obama insta que mai més hi hagi una tragèdia com la d'Hiroshima

El president dels EUA ret homenatge a les víctimes de la bomba nuclear però evita la disculpa

28.05.2016 | 09:24
Obama saluda un dels supervivents de la bomba atòmica d´Hiroshima en presència de Shinzo Abe.

Barack Obama va fer història en convertir-se en el primer president dels EUA a visitar Hiroshima, la ciutat japonesa víctima de la primera bomba atòmica, on va demanar que la tragèdia mai s'oblidi. Obama va passar poc menys d'una hora al Parc de la Pau, construït a l'epicentre de l'explosió que va arrasar la ciutat i va acabar amb 140.000 vides el 6 d'agost de 1945, però la seva visita va estar carregada d'un enorme simbolisme.

Es va tractar d'un gest molt esperat al Japó, sobretot entre els «hibakusha», com es coneix els supervivents de la bomba atòmica, set dels quals van assistir a la cerimònia celebrada en caure la tarda. Com estava previst, no hi va haver una disculpa, però el profund i elaborat discurs d'Obama, que va estar ple de referències morals, va reflexionar sobre la tragèdia i va retre homenatge a les víctimes.

«Era un matí lluminós i sense núvols. La mort va caure del cel i el món va canviar», va dir el president nord-ameicà en començar un discurs pronunciat a l'aire lliure davant unes setanta persones i amb la impressionant vista de les ruïnes de la cúpula Gembaku, símbol de la destrucció, com a fons.

Obama va parlar de «les veus de les víctimes» i va destacar la necessitat de «mantenir viva la seva memòria, perquè alimenta la nostra imaginació, ens permet canviar i ens dóna esperances sobre un futur millor». Abans del seu discurs, el president dels EUA va fer una ofrena floral davant un cenotafi de forma arquejada en memòria de les víctimes amb la inscripció «descanseu en pau, no permetrem que això torni a passar«, i va visitar breument el Museu de la Pau, on es fa referència de manera explícita a l'efecte de la bomba sobre la ciutat i els seus habitants.

«Hem conegut l'agonia de la guerra. Permeteu ara trobar junts la valentia per difondre la pau i aconseguir un món sense armes nuclears», va escriure el president nord-americà en el llibre de visitants.

En tot moment Obama va estar acompanyat pel primer ministre nipó, Shinzo Abe, que va assegurar en el seu discurs que «mai s'ha de repetir el que va succeir a Hiroshima i Nagasaki».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema