El primer ministre rus, Dmitri Medvédev, va anunciar els plans del seu Govern de prorrogar per un any i mig, fins a finals de 2017, l'embargament als aliments peribles procedents de la Unió Europea (UE). La decisió sembla ser definitiva malgrat que els Vint-i-vuit encara no s'han pronunciat sobre si prorrogaran o no les sancions adoptades contra Rússia pel seu paper a la crisi d'Ucraïna, que expiren el proper 31 de juny. Tot indica, però, que tot i l'oposició més o menys clara d'alguns països europeus, entre ells Hongria, Grècia i Itàlia, la Unió mantindrà les sancions en considerar que Moscou no s'esforça en el compliment dels Acords de Minsk per a la solució de la crisi ucraïnesa.

La llista de productes europeus prohibits -fruites i verdures, carns i peixos, i lactis- no s'ampliarà, va assegurar el ministre d'Agricultura rus, Aleksandr Tkachiov. La pròrroga de l'embargament, anunciada en una reunió entre Medvédev i la Unió d'Industrials i Empresaris de Rússia, va ser rebuda amb optimisme per les patronals del sector agroalimentari. Agricultors i ramaders russos han aprofitat les contrasancions en vigor des de l'agost de 2014 i extensibles també als Estats Units, Canadà, Austràlia, Noruega i Japó-, per ocupar quotes de mercat que estaven en mans de companyies occidentals.

«Els que es dediquen al negoci agroalimentari compten a partir d'ara amb un horitzó més ampli per planificar les seves inversions», va dir Medvédev després d'anunciar la mesura. Mentrestant, els Vint-i-vuit tenen previst tractar al juny les sancions econòmiques contra Rússia, abans que expirin el dia 31 d'aquell mes. El Consell Europeu va vincular la durada de les mesures amb la plena implementació dels acords de Minsk.