El president en funcions del Govern i candidat del PP a la reelecció el 26-J, Mariano Rajoy, va aprofitar ahir part de la seva intervenció en les jornades del Cercle d'Economia per carregar contra els ajuntaments de Barcelona i Madrid, i especialment contra les actuacions impulsades per l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau. Segons Rajoy, algunes de les seves decisions en turisme, llicències, terrasses, manters o inversions són "un gravíssim error" i provoquen "un enorme mal a l'economia espanyola". Per al president del Govern, tant l'Ajuntament de Barcelona com el de Madrid estan actuant amb "demagògia barata, prejudicis ideològics i sense pensar en l'interès general", i això pot castigar l'economia espanyola.

La intervenció de Rajoy a les jornades del Cercle d'Economia giraven al voltant de les possibilitats de creixement d'Espanya si, segons el plantejament del president, se segueix amb les seves reformes i fórmules polítiques. Això, però, no va impedir que enmig del seu discurs, sense que ningú li preguntés i sense que encaixés en el seu guió, Rajoy carregués contra els ajuntaments de Barcelona i Madrid. I és que, segons ell, estan perjudicant l'economia espanyola.

"La inestabilitat política i la incertesa són molt negatives per a l'economia, però algunes decisions d'algunes administracions fan també un enorme mal a l'economia espanyola", va dir per introduir la seva crítica. Així, sense esmentar Ada Colau en cap moment, Rajoy va enumerar tot un seguit de polèmiques i decisions que afecten el govern municipal de Barcelona per intentar avalar la seva teoria. "Suspendre noves llicències d'hotels per a un any és un greu error. Suspendre llicències turístiques per repensar el model d'una ciutat, també. Treure legitimitat a l'organisme Turisme de Barcelona és un error. Frenar l'aplicació de l'ordenança de terrasses fa mal a l'economia. Reforçar la venda de productes top manta i impulsar un sindicat de manters fa mal. Negar-se a la cobertura de la ronda de dalt fa mal a l'economia. Filtrar els sous de la gent que fa vaga també és un error gravíssim", va etzibar, apuntant Colau.

Paral·lelament. el president del Govern en funcions va reiterar la seva total oposició al procés independentista de Catalunya i a una possible consulta sobre la secessió. Després de recordar que la reunió amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "va anar bé", va mostrar la seva "disposició total" a "parlar" de la majoria de qüestions que es van tractar a la trobada, i va insistir que Puigdemont té un posicionament polític "que no comparteixo". "Jo no liquidaré la sobirania nacional, per a un referèndum que liquidi la sobirania nacional que no comptin amb mi, perquè crec en la unitat d'Espanya. Ara bé, a partir d'aquí, si tots cedim, es pot parlar de tot", va sentenciar.

Rajoy va mostrar la seva preferència per un pacte amb el PSOE per governar després de les eleccions del 26 de juny a fer-ho en minoria, perquè encara que podria ser possible, creu que seria molt difícil i no és el que més convé a Espanya. "Deixar governar algú amb cent i escaig escons o els que siguin, es pot, però és molt difícil", va destacar, tot assegurant que ell continuarà mantenint la mateixa idea que hi hagi un gran pacte amb el PSOE i Ciutadans, perquè això permetria portar a terme les reformes que creu que necessita Espanya. Això és el que va recordar que va plantejar l'endemà de les eleccions del 20 de desembre i va destacar que els socialistes ho van rebutjar.