El primer ministre de França, Manuel Valls, va assegurar que no retirarà el seu polèmic projecte de reforma laboral, que creu necessari per dinamitzar l'ocupació, rellançar l'economia i recuperar l'autoestima dels francesos. "Els francesos vivim una mena de depressió nacional o, més aviat, de falta de confiança en nosaltres mateixos, el que accentua els temors. De vegades hi ha massa pessimisme en la nostra societat, un sentiment de declivi, d'una França que perd el seu lloc en el món", va explicar el cap del Govern gal.

En una entrevista publicada al diari Le Parisien, Valls va assenyalar que el seu patriotisme rebutja aquesta visió decadent de França per apreciar "signes positius" en els quals apuntalar l'optimisme, com "el creixement econòmic, la inversió de les empreses, el consum de les llars i l'atur, que comença a baixar".

"Però per fer baixar l'atur, les empreses han de ser competitives", va advertir el primer ministre francès, que va defensar que la reforma laboral apunta en aquesta direcció, de manera que ni retirarà el text ni eliminarà el polèmic article 2, que privilegia els acords entre empresari i treballadors davant els convenis col·lectius.

"Retirar el text seria dolent per als assalariats. La meva porta està sempre oberta, sempre estic disposat a parlar", va destacar Valls després d'una dura setmana de protestes en què el sindicat Confederació General de Treballadors (CGT) ha combatut la reforma amb bloquejos a sectors estratègics com el petrolier i l'electricitat.

Valls va lamentar que la CGT hagi "escollit una estratègia molt dura, de carreró sense sortida". "El que no accepto són els bloquejos de ports, refineries i dipòsits de combustible, que atempten contra la lliure circulació i molesten els treballadors i els que els donen feina. En general són els més modestos els que pateixen aquesta situació. Sobretot en un moment en què la recuperació econòmica existeix", va indicar.

El primer ministre francès, que va rebre els representants del sector petrolier després de diversos dies d'escassetat de gasolina per les protestes, pensa que la resposta contra una reforma que, segons les enquestes, rebutja el 70% de la població, "no anirà a més". "Tot i això, la violència em preocupa. Hi ha radicalitat a la societat. Si el moviment continua així, arribarem a una situació sense sortida. La meva responsabilitat és garantir la seguretat", va afirmar.