França es prepara per un nou pols entre el Govern i gran part dels sindicats per la reforma laboral que tramita l'executiu socialista, un polèmic text que s'enfrontarà aquesta setmana a una altra onada de vagues i bloquejos en els sectors dels transports públics i de l'energia. "Retirar el text seria dolent per als assalariats. La meva porta està sempre oberta, sempre estic disposat a parlar" però "considero que és la meva responsabilitat anar fins al final", va declarar el primer ministre, Manuel Valls, en una entrevista publicada dissabte passat a Le Parisien, abans de reunir-se amb representants del sector del petroli.

Després d'aquesta trobada, l'Executiu francès va diagnosticar una millora en la persistent crisi de proveïment de combustible i va garantir el subministrament de petroli, després d'una setmana amb llargues esperes en les gasolineres de tot el país davant l'escassetat provocada pel bloqueig de dipòsits i refineries per vaguistes.

Aquesta reunió va suposar també un nou gest de fermesa del Govern, que ha tancat files entorn del projecte de llei i promet aguantar el desafiament sindical durant el mes que queda per a la seva ratificació definitiva a l'Assemblea Nacional.

Entre els punts més polèmics de l'anomenada "llei El Khomri", pel cognom de la ministra de Treball, Myriam El Khomri, com un sostre orientatiu a les indemnitzacions per cessament o les condicions per justificar un acomiadament econòmic, destaca l'article que privilegia els acords entre empresaris i treballadors enfront dels convenis col·lectius.

L'esclat social, que es perllonga des del gener passat i s'ha empitjorat en les últimes setmanes, li ha passat factura als seus principals actors. La popularitat de Valls se situa en el 24%, el seu nivell més baix des que va prendre les regnes del Govern al març de 2014.