"Felicitem als espanyols l'aniversari de l'11 de març i els donem la bona notícia que el que ve serà més amarg". Amb aquest tuit amenaçador va rememorar el 2015 els atemptats de Madrid una jove gihadista detinguda al desembre a Canàries pels seus vincles amb l'Estat Islàmic (EI).

Es tracta de Soukaina Aboudrar, de 19 anys, arrestada a Pájara (Fuerteventura) en la mateixa operació policial en la qual va ser capturat el també marroquí Marouan Ben Nacer, veí de Mataró de 32 anys, a qui ara ha processat en un acte el jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, per integració a EI, amenaces terroristes i humiliació a les víctimes del terrorisme.

"Ni les vostres detencions ni la repressió contra els musulmans a Espanya ens pararà", "el joc no ha fet més que començar" o "potser a Espanya no heu sentit parlar dels atacs gihadistes des dels atacs als trens però us jurem per Al·là que d'aquí poc tindreu por fins i tot de passejar sols" són alguns de la dotzena de tuits que va fer la noia en l'onzè aniversari de l'11-M.

Complexa xarxa de captació

La tasca dels dos detinguts consistia a captar combatents per a l'EI servint-se d'"una sofisticada i complexa xarxa de comunicació d'àmbit internacional" a través de Twitter o Facebook, on adoptaven tot tipus de mesures de seguretat per evitar ser localitzats.

Per obtenir nous adeptes a l'EI, els dos joves, que també s'havien radicalitzat a través de les xarxes socials, dirigien amenaces de mort a personatges públics com el rei del Marroc, Mohamed VI; el president rus, Vladimir Putin, o el de França, François Hollande, així com a grups de població, bé per la seva pertinença a un país (Espanya, França, o Estats Units) o per integrar certs grups religiosos (jueus, cristians o xiïtes).

Amb el nick @loup_dangereux ("llop perillós" en francès), Ben Nacer, que va posar a la disposició dels seus usuaris un taller d'elaboració d'explosius, va publicar bona part d'aquestes amenaces, moltes d'elles al Marroc: "Els tirans de Tunísia i Algèria han començat a tocar els seus clatells. Li tocarà al tirà del Marroc quan l'Estat Islàmic conquisti Líbia", va escriure.