El 71% de les despeses justificades per l'Institut Nóos per a organitzar els Illes Balears Fòrum de 2005 i 2006, pels quals va cobrar més de 2 milions de l'administració balear, les van facturar empreses vinculades amb l'associació sense ànim de lucre d'Iñaki Urdangarin i Diego Torres. Un dels pèrits que van comparèixer ahir davant el tribunal de jutja el cas Nóos va explicar que va analitzar 826 documents presentats per l'Institut Nóos per justificar les despeses per organitzar els fòrums i els costos «eren molt inferiors als ingressos percebuts; a més hi havia justificants no comptabilitzats i inconsistències amb allò declarat a Hisenda».

L'especialista va assenyalar també que la suma de totes les despeses no arribava a la xifra d'ingressos que va percebre l'Institut Nóos i va destacar que moltes tenien un concepte indeterminat, altres costos es corresponien als València Summit i no als esdeveniments de Balears i «la major part de les justificacions de despeses eren d'empreses relacionades amb els administradors».

Que el 71% de les despeses de l'Institut Nóos fossin factures d'empreses que tenen relació amb els administradors implica que Nóos no necessitava contractar «serveis externs» per organitzar els fòrums perquè els encarregava a «empreses pròpies», va argumentar el pèrit.

Per altra banda, diversos dels pèrits que van comparèixer davant el tribunal van assegurar que l'Institut Nóos no podia signar convenis de col·laboració amb les administracions, sinó contractes de serveis o de consultoria, però ho va fer amb institucions públiques de València i Balears.

Tres alts responsables de la Intervenció General de l'Estat van coincidir que per organitzar les tres cimeres València Summit i els dos Illes Balears Fòrum, pels quals va cobrar en total uns 6 milions d'euros, l'associació que van presidir Iñaki Urdangarin i el seu soci Diego Torres hauria d'haver subscrit contractes d'assistència tècnica o de serveis. Un dels pèrits va assegurar que «el conveni de col·laboració no tenia cap raó de ser perquè hi ha contractes administratius que regulen perfectament el tipus de relació que es pretenia mantenir». A més, ja fos contracte de patrocini o de prestació de serveis, diversos pèrits van assenyalar que era obligatori justificar les despeses i calia complir uns requisits de tramitació previs.