La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil acusa l'actual president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, de frau en la contractació pública per recórrer als serveis d'una empresa de la trama Púnica per millorar la seva reputació i ser elegit candidat del PP a les autonòmiques de 2015. L'informe assenyala que Sánchez va aconseguir un «concert» amb l'empresari de la trama Púnica Alejandro de Pedro pel qual pagaria 4.600 euros al mes durant set mesos per millorar la seva imatge, uns diners que inicialment sortirien de fons públics en el marc d'un contracte «en matèria de formació». La Guàrdia Civil creu comprovat que a l'octubre de 2014 es va concertar aquesta adjudicació, qus finalment no es va dur a terme perquè ho van impedir les actuacions policials i judicials. L'UCO considera que Sánchez hauria incorregut en un delicte de frau en la contractació pública en intentar carregar les despeses a «formació». efe/ddg madrid

Cavalls, estades en hotels, entrades per a curses de braus a la Feria de Sevilla, caps de toros, rellotges, prostitutes... Així complimentava l'empresari Antonio Pardal a Francisco Granados i el seu successor a l'Alcaldia de Valdemoro, José Miguel Moreno, a canvi del seu tracte de favor en les adjudicacions. Aquest és el resultat d'una de les investigacions sobre la trama Púnica que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha remès al jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco en un informe datat el 22 d'abril.

Les investigacions es recolzen en la declaració i en les proves aportades per Francisco Javier de Frías, guàrdia civil i testaferro de l'empresari sevillà Antonio Pardal, qui -segons el testimoni- justificava els regals a Granados: «És l'únic polític que ens ha donat de menjar i cal repartir».

Els regals s'haurien succeït entre 1999 i 2007, segons l'institut armat, que acusa Pardal de tràfic d'influències i suborn i Granados, José Miguel Moreno i l'arquitecte municipal José Luis Navarro d'aquests delictes i de frau en la contractació pública.

La Guàrdia Civil, a partir de la declaració d'aquest testimoni, va esbrinar que Pardal dirigia un entramat empresarial amb diversos administradors però controlat per ell directament. Aquest entramat va rebre diverses adjudicacions a Valdemoro i va actuar com a intermediari en l'adjudicació d'un col·lector per 6,2 milions, de manera que va percebre una comissió del 5%.

Així mateix, va obtenir tracte de favor en els procediments públics d'alienació de parcel·les i en l'adjudicació de contractes, al que ell corresponia amb regals que el mateix De Frías portava en mà al pis o al xalet de Granados i fins i tot a l'Ajuntament.

L'empresari va pagar el 2004 i 2005 l'assistència de Granados, José Miguel Moreno i Marjaliza a curses de braus de la Feria d'Abril de Sevilla. Però a més va regalar al dirigent del PP els caps de dos dels bous de la ramaderia Miura que es van torejar. No van ser aquests els únics regals amb els que van pagar la «informació privilegiada» que rebien. També van comprar joies i roba d'alta costura per a la dona de Granados, cistelles de nadal i rellotges de luxe.

Així mateix, el testaferro de Pardal va revelar que van pagar a José Miguel Moreno i Francisco Granados «serveis a prostíbuls com el situat davant del camp del Betis» i que ell mateix els portava fins allà. El propi De Frías va anar a recollir «dues senyoretes arribades de Barcelona, ??que es van allotjar l'Alfonso XIII» i que, segons li va dir Antonio Pardal, eren «les putetes de confiança» de José Miguel Moreno.

També van pagar als polítics habitacions a l'hotel Alfonso XIII durant la Feria de Sevilla, cotxes de cavalls, cotxes de luxe per portar per Sevilla o entrades per a les curses de braus durant la Feria.

Entre els assistents a les curses, el testimoni va assenyalar la família de Granados, «gent de l'Ajuntament», com l'arquitecte municipal José Luis Navarro, la secretària de Granados o José Miguel Moreno i la seva esposa. La factura pagada per Pardal a l'hotel Alfonso XIII un d'aquells anys, en concret el 2005, va arribar als 26.962 euros.

Un altre dels treballs que va fer De Frías va ser transportar a la finca de Granados a Valdemoro un cavall blanc del qual s'havia encapritxat l'esposa del dirigent del PP. En aquesta finca l'empresari va pagar obres que van consistir en condicionar un habitatge, construir uns boxes de cavalls, un picador i una piscina.

L'UCO inclou en el seu informe el llistat de regals de Pardal al nadal de 2004, en què, a més d'un rellotge carilló i una ploma per a Moreno i un Cartier d'or per a Granados, hi ha dons al llavors alcalde de Sevilla Alfredo Sánchez Monteseirín i al d'Alcalá de Guadaira, Antonio Gutiérrez.