França entregarà a Espanya milers de documents, armes, explosius i efectes confiscats a les diferents cúpules i aparells d'ETA en territori gal per impulsar la investigació dels assassinats de la banda sense resoldre i contribuir a la divulgació d'un relat just de dècades de violència. L'acord, una iniciativa plantejada des de fa temps pel ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, al seu homòleg francès, Bernard Cazeneuve, es va tancar en una reunió celebrada al ministeri.

Fonts oficials van qualificar la trobada de «rellevant» per dur a terme aquest procediment «sense precedent en la cooperació antiterrorista entre els dos països», i en què ha tingut un paper «rellevant» la jutge antiterrorista Laurence Le Vert, que en els últims mesos de la seva carrera judicial ha dedicat un esforç «extra» a preparar la informació que el país gal remetrà a Espanya.

El president del Tribunal de Gran Instància de París, Jean Miguel Hayat, present a la reunió, va fer entrega a les autoritats espanyoles d'informació detallada sobre la situació processal, física o el llistat d'efectes confiscats a ETA al llarg dels anys de lluita antiterrorista a territori francès.

En un altre ordre de coses, un jutge de l'Argentina ha enviat un exhort a Espanya en què demana assistència jurídica per actuar contra ETA i persones que van estar vinculades amb el partit il·legalitzat Herri Batasuna (HB) per crims de lesa humanitat en aplicació del principi de jurisdicció universal. El titular del Jutjat Nacional en el Criminal i Correccional Federal número 6 de Buenos Aires, Rodolfo Canicoba Corral, ha remès un exhort internacional en què fa saber que tramita una causa arran d'una denúncia formulada el 21 setembre de 2015.