El president veneçolà, Nicolás Maduro, va demanar formar una «resistència històrica» ??per defensar la llibertat del país caribeny si aquest fos intervingut per forces estrangeres després que la Secretaria de l'Organització d'Estats Americans (OEA) invoqués la Carta Democràtica per a Veneçuela.

«Si l'imperialisme nord-americà, a través del secretari general de l'OEA aconseguís intervenir Veneçuela ens tocaria iniciar una resistència històrica que ens portaria a una batalla fins a la victòria final del nostre poble», va assegurar Maduro en un míting des del palau de Miraflores, seu de l'Executiu veneçolà.

Davant centenars d'estudiants que van concloure una marxa davant el palau presidencial, el cap d'Estat veneçolà va afirmar que «davant de la força imperialista» els joves «han de tenir clar» que estan «defensant la llibertat d'un país». «La pàtria no es ven, la pàtria es defensa, i es defensa perquè segueixi sent lliure, sobirana, democràtica, i per construir la felicitat social», va afegir.

En tot cas, sembla que aquestes paraules de Maduro van tenir efecte, ja que l'OEA va aprovar una suau declaració sobre Veneçuela que obre dubtes sobre el futur d'una altra iniciativa, molt ?menys conciliadora, per aplicar-li la Carta Democràtica, un instrument molt sensible que podria portar a la seva expulsió de l'ens.

La llarga sessió de dimecres a l'OEA té diverses lectures que van més enllà de l'aprovació d'un breu text de quatre punts que, amb el vistiplau de Veneçuela, no aporta cap element nou fora de ser el primer pronunciament oficial de tots els països de l'organisme sobre el tema. La declaració, acceptada per Veneçuela, es limita a donar suport al diàleg nacional com a solució.