El Banc Santander està sent investigat per l'Audiència Nacional per la seva relació amb un presumpte blanqueig de capitals al banc suís HSBC i, tot i haver atès diferents requeriments, va rebre la visita per sorpresa de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.

Cap a les 9 del matí, agents de l'institut armat es van presentar a la Ciutat Financera del Santander, a la localitat madrilenya de Boadilla del Monte, a instàncies del jutge José de la Mata, per demanar documentació de comptes que podrien estar relacionats amb la «llista Falciani».

No es va tractar d'un escorcoll, com van explicar fonts jurídiques, sinó d'un requeriment d'informació que se suma a altres rebuts amb anterioritat, fa ja diversos anys, i que van ser atesos per part de l'entitat financera.

Després de set hores de feina, la Guàrdia Civil va abandonar la seu del gegant financer cap a les 4 de la tarda amb abundant informació en suport digital referent a un nombre reduït de comptes generals que recullen moviments entre entitats.

De moment, la investigació sembla no anar dirigida contra cap particular en concret, tot i que depenent de com evolucioni el procés la justícia pot acabar posant el focus sobre clients i investigar si l'entitat financera ha col·laborat en el presumpte blanqueig de capitals.

A més, el Banc Santander, que en un comunicat confirmava que havia rebut la petició d'informació sobre determinats comptes, va assegurar que està «oferint i oferirá en tot moment tota la col·laboració requerida per les autoritats».

L'entitat presidida per Ana Botín va acordar també amb els agents remetre en els propers dies documentació de la qual no disposava en el moment o que fins i tot cal elaborar. La col·laboració dels responsables de l'entitat va ser total des de l'entrada dels agents per requerir documentació. Abans d'això, el banc ja havia començat a remetre informació en el marc de les diligències pel suposat blanqueig de capitals al banc suís HSBC, encara sota secret de sumari.