El servei jurídic del Consell de la UE ha posat en dubte la coherència del procediment pel qual la Comissió Europea ha recomanat un any addicional perquè Espanya i Portugal corregeixin els seus respectius dèficits mentre no ha pres encara una decisió sobre una eventual multa. El seu informe analitza la coherència i les implicacions de la decisió de la Comissió Europea (CE) de cara a la resolució que han de prendre els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (UE), però no deixa clara la «il·legalitat o legalitat» de la mateixa.

«És complicat quan s'anuncien noves dates límit per baixar el dèficit mentre segueixen sent vàlides les dates establertes anteriorment sota el procediment per dèficit excessiu», van explicar fonts oficials. L'informe del servei jurídic estableix que si els ministres adopten les recomanacions per a Espanya i Portugal, llavors han també de prendre una decisió sobre el procediment per dèficit excessiu, és a dir, sobre si imposar o no l'eventual multa.

Per part seva, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assenyalar que la pròrroga d'un any perquè Espanya situï el dèficit per sota del 3% del PIB no està en qüestió i que el debat obert pel servei jurídic del Consell de la UE respon a dubtes de «simple procediment». «El Govern no té cap dubte que Brussel·les ens ha concedit aquesta prórroga», va afegir la vicepresidenta, que es va mostrar convençuda que Brussel·les no multarà Espanya per incomplir l'objectiu de dèficit de l´any 2015.

Per altra banda, el Banc d'Espanya considera que les successives reformes laborals no han resolt la dualitat d'un mercat en què la nova ocupació creada és fonamentalment temporal, davant el que veu necessari canviar el que desincentiva la contractació indefinida, que és el major cost de l'acomiadament. En paral·lel, l'entitat va instar a què es reprengui el camí de consolidació fiscal, interrompuda el 2015, a través d'una racionalització de la despesa pública, d'un augment de la imposició indirecta (IVA i impostos especials) i d'una revisió de les deduccions i bonificacions que minven la recaptació.

Desequilibris de l´economia

L'elevada taxa d'atur i els alts nivells de deute i dèficit públics són els principals desequilibris que encara fan vulnerable l'economia espanyola, segons recull l'informe anual del Banc d'Espanya, que afegeix l'endeutament d'empreses i famílies, el deute extern i la baixa productivitat.

En un altre ordre de coses, els partits polítics han començat ja a posar sobre la taula les seves ofertes per al 26-J i mentre el PP va avançar que al seu programa inclourà una baixada de l'IRPF, el PSOE es va comprometre a posar en marxa un «pla d'emergència social» i un ingrés mínim vital de 426 euros en el seu primer any de govern.

La proposta socialista s'inclou en el document titulat «Sí a eradicar la pobresa. Sí al rescat ciutadà», presentat ahir i que garanteix que d´aquí a sis mesos cap ciutadà es veurà privat de serveis essencials per cobrir les seves necessitats bàsiques com aigua, llum, calefacció o gas.