El coordinador federal d'IU fins ahir, Cayo Lara, es va acomiadar del càrrec amb una defensa clara de la coalició amb Podem, ja que fa més viable que mai l'alternativa al PP, però també amb reserves sobre l'encaix en les llistes electorals d'Alberto Garzón.

En el tram final d'un emotiu discurs, que és com ha començat la XI Assemblea Federal d'IU a Madrid, Lara va reiterar el que va dir abans d'ahir en una roda de premsa, és a dir, que el seu substitut, Alberto Garzón, "ha estat, és i serà" el seu candidat a la Presidència del Govern.

Però ahir va aportar un matís, dirigit directament al seu relleu al capdavant d'IU: "Em costarà votar en aquestes eleccions, però votaré el dia 26 com si fossis tu qui encapçalés la llista de Madrid, perquè encara que vagis de cinc, segueixes sent el meu candidat".

També va demanar respecte a les diferents identitats que formen aquesta coalició, en concret a les senyes d'identitat d'IU, que són "el vermell i el verd", l'aposta per la República, l'adhesió al feminisme i el "no" a la OTAN.

Ho va demanar expressament perquè si el seu pas com a coordinador d'IU s'ha caracteritzat per alguna cosa, és per aquest respecte a sensibilitats diferents, com va demostrar el grup parlamentari de l'Esquerra Plural que van formar IU, ICV i CHA en la legislatura 2011-2015 sense friccions pel camí. Cayo Lara va defensar la coalició amb el partit de Pablo Iglesias, ja que representa l'avantsala del que va anomenar "una necessitat democràtica": apartar el PP del Govern.