El grup terrorista Estat Islàmic (EI) ha perdut terreny en les passades setmanes tant a Síria com a l'Iraq i està assetjat per les forces iraquianes a l'oest del país i per les kurdes al nord, mentre que l'exèrcit sirià va penetrar ahir al seu feu d'Al-Raqa.

Les forces del règim del president sirià, Bashar al-Assad, van entrar a la província d'Al Raqa, principal feu de l'EI a Síria, des de la veïna província de Hama, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans. Les forces governamentals van avançar a l'est de la província de Hama, situada al nord-oest del país, fins a aconseguir la demarcació provincial d'Al Raqa, la capital homònima és el bastió inexpugnable dels gihadistes a Síria.

Ni el Govern de Damasc ni els mitjans oficials van anunciar l'entrada de les seves tropes a Al'Raqa, però l'agència de notícies siriana SANA va informar dels avenços realitzats per l'exèrcit a la zona d'Azariya, a l'est de Hama.

L'Observatori va explicar que l'objectiu de les forces governamentals és arribar al llac Eufrates (anteriorment conegut com a llac Al-Assad, de vital importància per al subministrament d'aigua a la zona) i fer-se amb el control de la carretera que uneix Al Raqa amb la veïna província d'Alep. Si les tropes de Damasc obtinguessin el control d'aquesta àrea estratègica, l'EI es veuria pràcticament aïllat i envoltat a la província d'Alep per tres flancs: per part del règim, pel sud i sud-oest; pels rebels armats, a l'oest d'Alep, i per les Forces de Síria Democràtica (FSD), per l'est de la província.

Les FSD, milícia kurd-àrab amb el suport dels EUA, van llançar una ofensiva el passat 24 de maig contra els gihadistes a la província d'Al Raqa, on han pres el control d'una desena de municipis que estaven en mans de l'EI. El grup terrorista també està perdent terreny a mans de les FSD a Alep, on la ?milícia ha arrabassat al EI un total de 29 llogarets des de finals de maig, amb al suport aeri de la coalició internacional liderada pels EUA.

L'organització radical també està sent assetjada pels seus enemics en les dues principals regions on té presència a l'Iraq: a la zona de Mossul, al nord, ia la ciutat de Fal·luja, a l'oest. Les forces iraquianes van llançar a principis d'aquesta setmana una ofensiva per recuperar el control de Fallujah i ja tenen el control de la zona d'Al Saqlauiya.

Els gihadistes també estan sent expulsats de diverses àrees i localitats de la província de Nínive, on tenen una destacada presència i dominen la ciutat de Mossul, bastió de l'EI a l'Iraq.