Els suïssos van rebutjar ahir en referèndum una iniciativa popular per instaurar una renda mínima mensual d'uns 2.300 euros que, segons els seus promotors, pretenia garantir una vida digna per a tots els ciutadans.

Segons els primers resultats de la consulta divulgats per l'Institut GFS suís, la idea va ser rebutjada pel 78% dels ciutadans que van participar en el referèndum.

La iniciativa garantia un ingrés per a tots els residents a Suïssa, durant tota la vida, encara que només en la mesura en què la persona no disposés d'un ingrés mensual equivalent.

L'argumentació de la iniciativa indicava que el seu objectiu era reduir la inequitat en un període en el qual les diferències salarials es disparen i l'automatització està fent desaparèixer nombroses ocupacions.

Així mateix, consideraven que es tractava d'un mitjà per reconèixer el treball no remunerat que realitzen nombroses persones, en activitats com la cura dels fills o dels familiars malalts o ancians.

En conèixer-se el resultat de la votació, el col·lectiu que va llançar aquesta iniciativa va considerar positiu haver obtingut un 22 % de suport, així com que "en aquesta etapa ha estat una victòria fer conèixer el concepte de l'ingrés mínim universal".

"La importància, més enllà del vot, és que els ciutadans han començat a reflexionar sobre aquesta idea que caldrà engegar tard o d'hora", va indicar un dels membres del comitè de suport a la iniciativa, Sergio Rossi.

Cap partit polític recolza obertament la proposta, que fins i tot reduint les despeses en les quals incorre actualment el sistema d'assistència social, requeriria ingressos addicionals per a les arques públiques de més de 22.000 milions d'euros a l'any.