El president dels Estats Units, Barack Obama, viatjarà a Espanya entre el 9 i l'11 de juliol, la primera visita d'un mandatari nord-americà en quinze anys, en la qual serà rebut pel rei Felip VI i mantindrà una reunió amb el cap de l'Executiu en funcions, Mariano Rajoy. La visita d'Obama a Madrid i Sevilla serà la desena d'un titular de la Casa Blanca i la primera en els últims quinze anys, des que ho va fer George W. Bush al juny de 2001. En tot cas, el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, va assenyalar que "probablement" Obama estigui interessat en assistir als Sanfermines a Pamplona, tot i que va aclarir que no sap si el seu itinerari ho permetrà.

L'objectiu de la visita, que es produirà deu mesos després del viatge oficial dels Reis als EUA al setembre de 2015, és destacar la cooperació bilateral en seguretat i la "forta relació política i econòmica", segons va anunciar la Casa Blanca.

El viatge del mandatari nord-americà a Madrid, on arribarà procedent de la cimera de l'OTAN a Varsòvia, va ser anunciat dos mesos després que Obama -a la recta final del seu mandat- el retardés mentre perquè no hi havia nou Govern a Espanya. Finalment es produirà al juliol, la data que s'estudiava des de feia temps, i serà només dues setmanes després de les eleccions generals del 26 de juny, després de sis mesos de Govern en funcions.

La visita va ser comunicada per la Casa Blanca i pel Ministeri d'Afers Exteriors, departament que dirigeix José Manuel García-Margallo, que va assegurar que aquest viatge d'Obama suposa la "culminació d'un procés de normalització d'unes relacions diplomàtiques" amb els Estats Units que quan el PP va arribar al Govern "estaven seriosament deteriorades".

En el comunicat en el qual es va anunciar la visita d'Obama, el Ministeri d'Afers Exteriors la situa en el marc de les "excel·lents relacions bilaterals a tots els àmbits" entre els EUA i Espanya i destaca que és resposta a la invitació del Rei. Fonts diplomàtiques van assegurar que aquest viatge d'Obama culmina 4 anys de feina en què el Govern ha intensificat les relacions amb els EUA a tots els àmbits i suposa un "reconeixement" a les que mantindran els dos països en el futur.

Al setembre passat, Obama ja va dir que estava "profundament compromès" amb mantenir una relació "amb una Espanya forta i unida" després de rebre a la Casa Blanca el rei Felip VI.