La manca de Govern gairebé no preocupa els ciutadans i, de fet, només un 5,2 per cent dels mateixos hi fa referència com un dels tres principals problemes actuals quan queda menys d'un mes per a les eleccions generals. Segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del passat mes de maig, l'atur, amb un 75,3 per cent i la corrupció, amb un 46,7 per cent, segueixen sent els dos principals problemes dels ciutadans. El treball de camp de l'enquesta es va realitzar entre els passats 1 i 10 de maig, coincidint amb la dissolució de les Corts i la convocatòria de noves eleccions pel fracàs de la XI legislatura.

Després de l'atur -que baixa 3 punts- i la corrupció -que també cau un punt-, en tercer lloc se situen els problemes de caràcter econòmic -23,6 per cent- i els polítics i els partits, esmentats com un problema pel 21,3 per cent dels enquestats. La sanitat repunta fins al 10,7 per cent, seguida dels problemes socials -9,7-, l'educació -9,1- i la manca de Govern, que tot i que baixa 1,9 punts, continua entre els vuit primers problemes per els ciutadans, amb un 5,2 per cent.

Des de l'anterior enquesta d'abril, la preocupació per la immigració perd una mica de força, en passar del 3,5 al 2,9 per cent, igual que el terrorisme internacional, que es queda en un 1,8 per cent, davant del 3,9 del mes passat. La independència de Catalunya segueix sense ser vista com un problema pels enquestats i cau del 0,8 al 0,6 per cent des del baròmetre d'abril.

En un altre ordre de coses, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va dir estar sorprès perquè el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, hagi esdevingut "podemita" regalant ara "xecs d'AVE" o abaixant els impostos quan cal reduir el dèficit i va insistir que no governarà amb el PP si hi ha Rajoy.

El que segueix sense aclarir Rivera és si Ciutadans s'abstindria per facilitar un Executiu del PP, argumentat que no farà campanya amb les "cadires" per davant sinó que se centrarà en proposar les solucions que necessita el país.

Paral·lelament, el PP centrarà la seva campanya a defensar l'"Espanya moderada" que diu representar davant d'una "Espanya radical, extremista", la d'"algunes forces que pretenen acabar amb tot". Així ho va destacar el director de la campanya del PP, Jorge Moragas, en la presentació de la mateixa, en què va destacar que davant aquestes forces polítiques que volen "acabar amb tot" els populars aposten per la "seguretat i l'estabilitat", així com pel "futur".

El secretari general del PSOE i candidat a la Presidència del Govern, Pedro Sánchez, es va mostrar convençut que el canvi a Espanya està en "mans" del seu partit, fet pel qual va fer una crida a la mobilització de tots els socialistes perquè aquest sigui possible. Ho va fer a Huelva, on va assegurar que el proper 26 de juny s'estarà davant "un referèndum, un plebiscit en el qual cal votar sí o no al canvi".

El candidat de Podem a la Presidència del Govern, Pablo Iglesias, va confirmar la seva pretensió d'"ocupar" el "nou espai socialdemòcrata" i va instar el PSOE a preguntar a la seva militància amb qui vol pactar, alhora que li va advertir que de la seva decisió dependrà el seu futur.