L'exsecretària d'Estat dels EUA Hillary Clinton va arribar segons un nou recompte dut a terme ahir a la xifra de delegats necessaris per ser confirmada com a candidata del Partit Demòcrata a les eleccions presidencials de novembre, en què s'enfrontarà al republicà Donald Trump. Després de la seva victòria diumenge a Puerto Rico sobre el senador per Vermont Bernie Sanders i amb els nous suports per part de "superdelegats" (càrrecs electes i orgànics del partit que tenen llibertat per donar suport a qui vulguin) aconseguits en els últims dies, Clinton va superar, segons els càlculs de la cadena NBC, els 2.383 delegats necessaris.

Això vol dir que la també exprimera dama serà, amb tota probabilitat, elegida candidata en la convenció que els demòcrates celebraran el juliol a Filadèlfia (Pennsilvània) i que s'enfrontarà a les eleccions a Trump, el candidat oficiós pel Partit Republicà.

El recompte de NBC es va divulgar un dia abans de l'última gran jornada electoral del procés de primàries, en què votaran els demòcrates de Nova Jersey, Dakota de Nord, Dakota del Sud, Montana, Nou Mèxic i l'estat més poblat dels EUA, Califòrnia.

"Segons les últimes notícies, estem a un pas d'un moment històric sense precedents", va dir Clinton als seus simpatitzants en conèixer la novetat durant un míting a Long Beach (Califòrnia), en el qual també es va declarar "afalagada", però va recordar que encara queden "primàries per guanyar", en referència a la jornada d'ahir.

Quan sigui proclamada oficialment candidata a la convenció de juliol, l'exsecretària d'Estat es convertirà en la primera dona amb opcions de ser presidenta dels EUA per un dels dos grans partits.

Per la seva banda, el portaveu de Sanders, Michael Briggs, va lamentar que els mitjans, "en una sentència prematura, ignorin la clara consigna del Comitè Nacional Demòcrata que està malament comptar els vots dels superdelegats abans que votin en la convenció de l'estiu". "Clinton no té ni tindrà el nombre necessari de delegats obtinguts a les urnes per a la candidatura", va afegir.