L'organització Human Rights Watch (HRW) va acusar cascos blaus de la República del Congo d'haver assassinat entre desembre de 2013 i juny de 2015 18 persones, incloses dones i nens, a la República Centreafricana. Segons HRW, en una fossa comuna trobada a prop d'un campament de les forces de pau i exhumada al febrer d'aquest any es van trobar els cossos de 12 persones que havien estat detingudes al març de 2014.

L'organització amb seu a Nova York va assegurar que aquest descobriment refuta la versió dels cascos blaus, que asseguraven que aquests arrestats havien escapat. Alhora, HRW va dir haver documentat la mort per tortures de dos líders "anti-Balaka", de dos sospitosos de pertànyer a aquest moviment i de dos civils que van morir per cops propinats per militars congolesos.

"L'aparició de 12 cossos és una prova contundent d'un indignant crim per part de cascos blaus congolesos, que van ser enviats per protegir la gent, no per atacar-la", va afirmar l'investigador de l'ONG Lewis Mudge. Segons HRW, les autoritats del Congo no han pres mesures per garantir una investigació creïble o justícia per a aquests crims.

Mentrestant, Nacions Unides va explicar que va posar atenció sobre el cas el 2015 i porta seguint-lo des de llavors. Segons va explicar el portaveu Stéphane Dujarric, l'organització va rebre al maig informació per part d'investigacions i mesures disciplinàries per part de les autoritats congoleses.

Com a norma, l'ONU no disposa d'autoritat per jutjar els cascos blaus, que estan sota jurisdicció dels seus països d'origen. Nombroses organitzacions han denunciat repetidament que aquesta situació fa que nombrosos abusos quedin sense castigar.